+387 (0)32 449120 mf@mf.unze.ba

Zahvaljujući CEEPUS programu akademske razmjene studenata i profesora srednje i istočne Evrope, petnaest studenata treće godine odsjeka Opšte mašinstvo sa Mašinskog fakulteta u Zenici, u pratnji V.asist.mr. Denisa Spahića, boravili su u četverodnevnoj posjeti (11-14 maj) Republici Sloveniji. Ovu studijsku posjetu grupa sa UNZE provela je u Celju i  Mariboru.

Studenti su svoj boravak u Celju započeli posjetom Više stručne škole i Visoke škole za proizvodno inženjerstvo, koje djeluju u sklopu Školskog centra Celje. U sklopu ove posjete, studentu su prisustvovali predavanjima koja su održali Igor Dosedla – direktor Školskog centra Celje, Alojz Razpet – direktor Više strukovne škole, i doc.dr. Gašper Gantar – direktor Visoke škole za proizvodno inženjerstvo. Gosti sa UNZE upoznali su se sa opremom i aktivnostima laboratorija smještenim u sklopu pomenutih školâ.

Na sastanku koji je uslijedio, bilo je razgovora o: mogućnostima zajedničkih aktivnosti na predstojećim R&D projektima, razmjeni/mobilnosti studenata na duži vremenski period, mogućnostima implementacije zajedničkog studijskog programa, te kooperaciji na EU projektima.

UNZE studente ugostila i jedna od vodećih alatnica u Evropi – EMO d.o.o. Dr. Matjaž Milfelner, kao domaćin, studente je upoznao sa procesom izrade alata za pripremu proizvoda od lima, koji se, največim dijelom, koriste u auto industriji. Studenti nisu krili oduševljenje prilikom posjete proizvodnim halama ove jedinstvene alatnice, jer su bili u prilici vidjeti izuzetno moderan mašinski park koji je u stanju proizvoditi alate za najzahtjevnije proizvođače automobila.

Pored navedenog, grupa sa UNZE također je posjetila i Razvojni centar alatničara Slovenije – TECOS u Celju, gdje ih je dr. Dr. Aleš Hančić upoznao sa opremom i aktivnostima koje ovaj centar provodi.

U sklopu jednodnevne posjete Mariboru, studenti su posjetili Fakultet za strojništvo, gdje im je domaćin bio doc.dr. Jasmin Kaljun. Gosti sa UNZE upoznali su se sa mogućnostima studiranja na Univerzitetu u Mariboru, kao i studijskim programima koje nudi Fakulteta za strojništvo. U nastavku je doc. Kaljun studente poveo u višesatni obilazak laboratorija fakulteta, u sklopu kojih je ljubazno osoblje održalo kratke prezentacije njihovih aktivnosti i opreme.

MFZE iskazuje zahvalnost svima koji su pomogli u organizaciji ove studijske posjete, a posebno:

National CEEPUS Office Bosnia and Herzegovina
CMEPIUS – Centre of the Republic of Slovenia for Mobility
Visoka šola za proizvodno inženirstvo

Arhive

Share This