+387 (0)32 449120 mf@mf.unze.ba

20. Maja obilježava se svjetski dan metrologije-nauke o mjerenju. To je prilika za promišljanje o važnosti  metrologije i općenito mjerenja za naš svakodnevni život.

Mjerenjem se nastoje pomjeriti granice znanja, potaknuti napredak u nauci i tehnologiji i odgovoriti na zahtjeve industrije i društva.

U  cijelom svijetu,  u kome je međunarodna suradnja  norma , svjetski mjerni sistem je od vitalne važnosti.

Svjetski dan mjeriteljstva postao je  godišnji događaj, kada  više od 80 zemalja  obilježavaju utjecaj mjerenja na naš svakodnevni  život. To je dan kada je davnog 20.5.1875 potpisana  Konvencija o metru koja daje osnovu cjelovitog mjeriteljskog sistema , danas poznatog kao Međunarodni sistem jedinica ili SI sistem.

Potreba za precizno mjerenje je vidljiva kroz cijelu   istoriju ljudskog roda. Posebno rast razmjene roba i međunarodne trgovine, doveo je do potrebe međunarodno priznatog sistema jedinica.

Davne 1799.  Izrađen je prototip  etalon napravljen od platine i iridija, poznat kao ‘Metar des Archives’,  i predstvlja dužinu deset miliontog  dijela četvrtine Zemljinog opsega kao standardne dužine, računajući od geodetske  udaljenosti između Dunkirk u Francuskoj i Montjuic u Španjolskoj. Prvo je metar kao jedinica dužine legaliziran u Francuskoj 1799. i  postao osnova metričkog sistema koji je uključivao i kilogram.

Od 1870. novi metrički sustav je naširoko koristi u Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj i Njemačkoj, ali još uvijek nije univerzalno usvojen.  Konačno vlade 17 najutjecajnijih zemalja potpisuju Konvenciju o metru 20. maja 1875. i  uspostavljaju  Međunarodni ured za tegove i mjere (BIPM) kao krovnu svjetsku organizaciju.

Od tada pa do danas uspostavljeno je niz mjeriteljskih organizacija na svim nivoima od  radionica, laboratorija svih nivoa, nacionalnih mjeriteljskih sistema do gigantskih organizacija koje su ključne istraživanjima i nauci ali i razmjeni dobara svih vrsta.

Svake godine , počevši od 2000. se priprema plakat koji govori o mjerenju.Ove  godine je poseban fokus na Mjerenjima u dinamičnom svijetu.

Tako se dan kad je sve zvanično počelo, 20.5.1875. obilježava kao svjetski dan metrologije.

Arhive

Share This