+387 (0)32 449120 mf@mf.unze.ba

STUDIJSKO PUTOVANJE U OKVIRU PROJEKTA ”MENTOR 2”

apr 9, 2017 | Posjete

U periodu od 03. do 06. aprila 2017. godine, u okviru projekta MENTOR 2, Agencija ZEDA je u saradnji s partnerima organizovala Studijsko putovanje u Njemačku.

Učesnici u Studijskom putovanju bili su predstavnici Univerziteta u Zenici (Politehničkog i Mašinskog fakulteta), Grada Zenice, Agencije ZEDA, te predstavnici 9 uspješnih kompanija iz BiH – proizvođača građevinske stolarije i fasadnih elemenata, kao i proizvođača namještaja.

U sklopu planiranih aktivnosti upriličena je posjeta jednoj od najistaknutih evropskih i svjetskih institucija u oblasti istraživanja, ispitivanja i razvoja građevinske stolarije – Institutu ”ift” iz Rosenheima. Institut ”ift”, između ostalih, vrši poslove iz domena: ispitivanja proizvoda građevinske stolarije i fasadnih elemenata prema EU standardima, ocjenjivanje usklađenosti proizvoda i certficiranje, pružanje stručne podršku u razvoju proizvoda i načinu ugradnje istih na građevinskim objektima, pružanje usluga proizvođačima građevinske stolarije van EU u cilju njihovog usklađivanja proizvoda sa EU standardima radi lakšeg izlaska na međunarodna tržišta, itd. Prilikom posjete, predstavnik ”ift” Instituta, gospodin Roland Fischer – rukovodilac odjela za međunarodnu saradnju je predstavio sam Institut, kao i sve aktivnosti Instituta. Posebna tema razgovora bila je razvoj saradnje Laboratorije LIND kroz aktivnosti i laboratorijske kapacitete s Institutom ”ift” iz Rosenheima, zatim njihovog predstavništa u Republici Hrvatskoj i Laboratorije LIND, kao i saradnja navedenih sa Mašinskim i Politehničkim fakultetom Univerziteta u Zenici kroz naučno-istraživačke i laboratorijske kapacitete.

Učesnici Studijskog putovanja posjetili su i Fakultet za drvne tehnologije i građevinu (Hochschule Rosenheim Fakultät für Holztechnik und Bau) Univerziteta za primijenjene nauke. Predstavljeni su studijski programi, laboratorijska oprema, način obrazovanja, mogućnosti koje se studentima pružaju tokom i nakon studiranja, te je razgovarano o uslovima i mogućnostima studiranja bh studenata na ovom fakultetu. Također, razgovarano je i o mogućim načinima saradnje sa Univerzitetom u Rosenheimu, a pogotovo i na temu planiranog studijskog programa ”Dizajn i tehnologije u drvopreradi”.

Učesnici su posjetili i Centar za uspitivanje građevinskih proizvoda ”PfB” u Rosenhaimu, gdje im je predstavljena ispitina oprema, kao i vrste i načini ispitivanja građevinske stolarije (vrata i prozora), a pogotovo u segmentu ispitivanja prema zahtjevima naručioca.

 

Također, ovom prilikom posjećene su dvije proizvodne kompanije koje djeluju u sektoru proizvodnje građevinske stolarije, Freisinger Fensterbau GmbH i Wolf Fenster. Prisutni su imali priliku vidjeti proizvodnju, razmijeniti promotivne materijale, te razgovarati o mogućnostima saradnje.

 

Ciljevi Studijskog putovanja, pored ostalih, bili su potpunije informisanje domaćih privrednika o EU propisima u oblasti građevinske stolarije, značaju i ulozi ispitnih laboratorija, kao i koristi njihovih usluga za razvoj novih i unapređenje postojećih proizvoda u ovoj oblasti proizvodnje, kao i uvezivanje postojećih kapaciteta laboratorijske opreme LIND i Univerziteta, te uspostava i razvoj saradnje sa gore pomenutim Institucijama iz Rosenheima.
Zahvaljujemo se menadžmentu i osoblju Zeničke razvojne agencije ZEDA, kao i ostalim zaslužnim, na upriličenju kvalitetnog i korisnog studijskog putovanja, a predstavnicima Institucija iz Rosenheima na lijepom prijemu i prenošenju značajnih informacija i iskustava iz domena interesovanja.

Arhive

KONTAKT

Fakultetska 1, 72000 Zenica

Centrala: +387(32) 449120

Dekanat: +387(32) 449130

Fax: +387(32) 246612

mf@mf.unze.ba

LOKACIJA

MF Zenica

Share This