+387 (0)32 449120 mf@mf.unze.ba

STUDIJSKA POSJETA STUDENATA TREĆE I ČETVRTE GODINE ODSJEKA INŽENJERSKA EKOLOGIJA KOMPANIJAMA „NATRON-HAYAT“ MAGLAJ I JKP „KOMUNALAC“ GRADAČAC

by | apr 30, 2019 | Posjete

Studenti treće i četvrte godine odsjeka Inženjerska ekologija na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici su dana 29.4.2019. godine, u pratnji nastavnika Doc. dr. Nusreta Imamovića i Doc. dr. Muvedeta Šišića, obavili studijsku posjetu kompanijama „Natron-Hayat“ u Maglaju i JKP „Komunalac“ u Gradačci. Prevashodni cilj posjete je bio da se studenti upoznaju sa načinom i kapacetima rada uređaja za prečišćavanje otpadnih voda koji su instalirani i funkcionišu u realnim okolnostima rada pogona za preradu papira, gdje nastaju jako opterećene otpadne vode u više faza procesa u Natron Hayatu, te kako se prečišćavaju gradske otpadne vode, koje nastaju na području Općine Gradačac, na prečistaču koji djeluje kao poslovna jedinica u okviru komunalnog preduzeća.

Uređaj za tretman industrijskih otpadnih voda u Natron-Hayatu je jedan od rijetkih postrojenja ove vrste koji u punom kapacitetu radi i obrađuje sve otpadne vode, nastale na kraju proizvodnih procesa. Sistem obuhvata egalizacioni bazen, primarni taloženik, tri aeraciona bazena kružnog oblika, tri naknadne taložnika pravougaonog oblika, bazen za ugušćivanje mulja, te belt-prešu za tretman otpadnog mulja. Studenti su upoznati s principom rada postrojenja te su uvidjeli značaj svih elemenata sistema u ukupnom monitoringu svih radno-procesnih parametara istog. Isto tako, inženjeri Natron Hayata su u okviru ove posjete prezentovali studentima samu kompaniju, njen historijat, trenutne uvjete rada i ograničenja, te izvršenje obaveza po osnovu zaštite na radu i zaštite okoliša. Na kraju radnog dijela, studenti su propratili proizvodnu liniju pripreme starog papira i glavnu liniju prerade i pakovanja proizvedenog papira različitih kvaliteta i asortimana.

Drugi dio studijske posjete bio je posvećen rekonstruisanom i trenutno jednom od najopremljenijih uređaju za tretman komunalnih otpadnih voda u BiH. Ovaj uređaj prečišćava otpadne vode  prikupljene putem kanalizacijske mreže Općine Gradačac od strane JKP „Komunalac“. Postrojenje je izgrađeno 1982. godine i jedno je od 6 postrojenja ovog tipa u BiH. Za vrijeme ratnih dešavanja postrojenje je devastirano i veći dio opreme je morao biti zamijenjen u nekoliko etapa, kako su uslovi i kapaciteti poslovanja preduzeća dozvoljavali. Konačno, uz finansijsku podršku Općine Gradačac i Vlade Republike Češke, u junu 2016. godine je izvršena kompletna rekonstrukcija postrojenja.

Ovom prilikom zahvaljujemo se menadžmentu i osoblju navedenih kompanija na srdačnom dočeku i ukupnom profesionalnom pristupu i podršci pri realizaciji ove studijske posjete.

Arhive

KONTAKT

Fakultetska 1, 72000 Zenica

Centrala: +387(32) 449120

Dekanat: +387(32) 449130

Fax: +387(32) 246612

mf@mf.unze.ba

LOKACIJA

MF Zenica

Share This