+387 (0)32 449120 mf@mf.unze.ba

U periodu od 25.-31.10.2015. godine grupa od 15 studenata završne godine Mašinskog fakulteta je pod pokroviteljstvom Njemačkog servisa za akademsku razmjenu (DAAD) realizovala studijsko putovanje u SR Njemačku.

Tom prilikom su, između ostalog, posjećeni Tehnički Univerzitet Darmstadt (TUD), Ruhr-Universität Bochum (RUB) i Westfälische Hochschule Gelsenkirchen (WHG), kao i brojne znamenitosti u njemačkim gradovima, kao što je Naučni park u Gelsenkirchenu i Njemački muzej u Münchenu.

Studenti su ovom prilikom kroz posjete predavanjima i laboratorijama, te kroz brojne prezentacije bili u mogućnosti da prošire svoja znanja iz različitih stručnih oblasti koje su vezane za njihov studijski program.

Također je bilo prilike za upoznavanje za studentskim načinom života u Njemačkoj. Organizovani su sastanci sa članovima studentskih organizacija na kojima je bilo riječi o načinima i uslovima upisa na neki Master studij u Njemačkoj. Kroz posjetu poznatom muzeju Deutsches Museum u Münchenu, te kroz organizovane obilaske gradova Bochuma, Gelsenkirchena i Darmstadta studenti su upućeni u dijelove kulture i istorije Njemačke, kao i u način savremenog života u ovoj zapadnoevropskoj državi.

Kao jedan od bitnih detalja ova studijske posjete vrijedno je istaći i susret sa inicijativnom grupom za razvoj saradnje između partnerskih gradova Gelsenkirchena i Zenice, koja je pokrenuta u vrijeme prethodne stručne ekskurzije studenata Politehničkog fakulteta univerzitetima Njemačkoj u aprilu 2015. godine. Tom prilikom su utvrđena prioritetna područja saradnje, u prvom redu u oblasti akademske razmjene. Dogovoreno je da se u narednim mjesecima pokrene projekat iz oblasti obnovljivih izvora energije u kojima bi učestvovali studenti i profesori iz Zenice i Gelsenkirchena. Neke od značajnijih tema kojima bi se ovaj projekat bavio bi bile uređenje zgrada i naselja sa stanovišta energetske efikasnosti, a kao preduslov za to bi bilo učešće studenata Univerziteta u Zenici na ljetnim školama u Njemačkoj uz učenje njemačkog jezika.

Za vrijeme studijske posjete studente je pratio prodekan za nastavu Politehničkog fakulteta doc. dr. Edin Berberović kao bivši stipendista organizacije DAAD i doktorant Tehničkog Univerziteta Darmstadt.

Arhive

Share This