+387 (0)32 449120 mf@mf.unze.ba

PROMOVISAN CENTAR ZA ENERGETSKU EFIKASNOST I ODRŽANO PRVO PREDAVANJE „ENERGETSKA TRANZICIJA“

by | dec 20, 2021 | Dešavanja, Nekategorisano, Obavještenja

Organizacijom javnog predavanja o temi „Energetska tranzicija“, dana 15.12.2021. godine je u amfitetaru Metalurško-tehnološkog fakulteta Univerziteta u Zenici ozvaničen rad Centra za energetsku efikasnost koji je uspostavljen pri Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici. Nakon pozdravnog obraćanja i izražavanja dobrodošlice prisutnima od strane rektora Univerziteta u Zenici prof.dr. Jusufa Durakovića, Centar je službeno otvorio ministar za obrazovanje nauku, kulturu i sport prof. dr. Spahija Kozlić. Nakon toga su uslijedila predavanja po tematskim oblastima. Budući da, pored javnih poslova, Centar za energetsku efikasnost treba da bude servis privredi i industriji, gdje je sam Univerzitet odavno prisutan i ima značajne rezultate kroz određene realizovane projekte u oblasti energijske efikasnosti, ali također kroz praktični rad i konkretne projekte koje realizuju pojedini profesori, kao što je prof.dr. Jusuf Duraković sa realizacijom značajnog broja svjetskih projekata i patenata. Profesor Duraković je redovni profesor iz oblasti toplotehnike na Metalurško-tehnološkom fakultetu Univerziteta u Zenici. Objavio je preko 30 radova iz oblasti energetike i energetske efikasnosti, te realizirao na desetine projekata i vlastitih patenata. Stoga je prof. dr. Jusuf Duraković održao prvo predavanje na temu Energijska efikasnost u industriji.

Mr. sc. Nihad Harbaš je eksterni saradnik našeg Centra i jedan od vodećih stručnjaka u oblasti energetike, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini. Nalazi se na listi stručnjaka iz navedenih oblasti u Sekretarijatu Energetske zajednice u Beču. Radi na projektima reforme energetskog sektora u BiH prema najboljim praksama EU, a uključen je i u projekte na području Zapadnog Balkana, EU i šire. Kao stručnjak Međunarodne agencije za obnovljivu energiju učestvuje u projektima solarnih, vjetro, hidro elektrana, biomase i biogasa širom Svijeta. On je skupu predstavio stručne aktuelnosti i kretanja u oblasti energetike s temom “Energetski tokovi, stanje i perspektive u BiH”.

Kako proizvodnja energije ima svoje otpadne tokove, nedvojbeno se postavlja pitanje, da li otpad, posebno čvrsti, posjeduje energiju koja se može iskoristiti? Možemo li reducirati količine otpada koji svakodnevno odlaze na deponije otpada i preobraziti ih u energente, koje će koristiti industrija, čime bismo produžili životni vijek deponije, a industriji osigurali jeftinije gorivo potrebnih kvaliteta. Ta pitanja, između ostalog, je na javnoj sesiji problematizirao kroz temu  «Energetski potencijal otpada», prof.dr. Nusret Imamović, vanredni profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici koji je do sada je objavio preko 35 naučno-stručnih radova, te realizovao preko 50 stručnih, istraživačkih i razvojnih projekata. Ovlašteni je projektant i sudski vještak, te posjeduje Federalnu licencu za obavljanje energijskih pregleda i izdavanje certifikata složenih objekata. Profesor je ujedno i direktor Centra za energetsku efikasnost.

Nakon toga, predavanje je održao prof.dr.Edin Berberović, vanredni profesor na Politehničkom i Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici. Doktorirao je na Tehničkom univerzitetu u Darmstatu u Njemačkoj. Bavi se proračunima i računarskim simulacijama strujanja fluida i prijenosa toplote relevantnih u sektoru energetike. Budući da danas nema razrade i analize bilo kojeg tehničkog sistema, pa tako ni rješenja u polju Energetike, bez izrade opitnih modela i simulacije njihovog rada u datim okolnostima, profesor Berberović je svojim predavanjima prisutnima, približio značaj ovih alata i naučnih metoda, kroz prezentaciju pod nazivom «Primjena računarskih simulacija u energetici», koja su direktno kolinearna s današnjim trendovima energetske efikasnosti i nosećom temom «Energetske tranzicije», a sve u kontekstu raspoloživih kapaciteta koje posjeduje Univerzitet u Zenici.

Budući da značajan dio objekata i opreme Univerziteta u Zenici je predmet konkretnih mjera energijske efikasnosti sa osjetnim i vidljivim benefitima, a koji se realizuju u saradnji Vlade zeničko-dobojskog kantona, Svjetske banke, Međunarodne asocijacije za razvoj IDA, Federalnog ministarstva prostornog uređenja  i BEEP-a, kao i Univerziteta u Zenici, jesu pečat da su načinjeni ispravni koraci u datim vremenima iza nas, a ujedno su i odskočna daska i vjetar u leđa za nove podvige istog energijskog žanra. Važne detalje u vezi tih projekata i pratećih informacija je prezentovao mr. Dino Eminović u okviru teme «Projekti i mjere energijske efikasnosti na UNZE». Mr. Dino Eminović je ovlašteno stručno lice iz oblasti energijske efikasnosti pri Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, član je Centra za energetsku efikasnost i obnaša funkciju direktora Studentskog centra UNZE-a u drugom mandatu.

Nakon toga, rektor Univerziteta u Zenici, prof.dr. Jusuf Duraković je uručio Pismo namjere predstavniku Ureda UNDP-a gospodinu Hamdiji Mujezinu, za izradu dokumentacije Studije izvodivosti za realizacije projekta vlastite toplane UNZE na toplotne pumpe, za što je  Vlada ZDK dala potrebnu predhodnu saglasnost.

I naposlijetku, događaj je okončan kroz pitanja i diskusiju prisutnih.

Arhive

KONTAKT

Fakultetska 1, 72000 Zenica

Centrala: +387(32) 449120

Dekanat: +387(32) 449130

Fax: +387(32) 246612

mf@mf.unze.ba

LOKACIJA

MF Zenica

Share This