+387 (0)32 449120 mf@unze.ba

U periodu od 24.04. – 26.04.2024. godine u organizaciji Vlade Sjedinjenih Američkih Država putem USAID-ovog Projekta asistencije energetskom sektoru (USAID EPA) održan je 8. Eneregetski samit u Neumu. Također, kao i prethodnih godina samit je realiziran uz podršku Delegacije Europske unije, Savezne Vlade R.Njemačke putem projekta GIZ, Razvojnog programa UNDP-a, Ambasada Velike Britanije i R. Češke u BiH, te pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kao i regulatornih komisija u sektoru energije.

Na ovom renomiranom događaju  učešće su uzeli i predstavnici Centra za energetsku efikasnost Mašinskog fakulteta UNZE; direktor centra V. prof dr. Nusret Imamović i Mr. Dino Eminović. 

Važnost i značaj ovog događaja potvrđuju renomirani organizatori kao i aktuelna situacija u sferi energije i energetike u svjetlu trenutnih geopolitičkih i ekonomskih odnosa u cijelom svijetu  a posebno u regiji Balkana. 

Jedan od zaključaka ovog samita je da se akademska zajednica treba aktivno uključiti i dati svoj doprinos u energetskoj tranziciji.

Arhive

en_USEN
Share This