+387 (0)32 449120 mf@mf.unze.ba

Predavanje prof. dr. Giovanni Marin na temu ‘Circular Economy and Reverse Logistics’

by | apr 26, 2019 | Dešavanja

Dana, 25.04.2019. godine u amfiteatru Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, u zajedničkoj organizaciji sa Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Zenici, predavanje je održao prof. dr. Giovanni Marin na temu ‘Circular Economy and Reverse Logistics’.

Prema riječima dr. Marin, tradicionalno poimanje života svodilo se na politiku uzimanja, iskorištavanja i odbacivanja, dok cirkularni model zagovara povratak prirodi i ponovno iskorištavanje već upotrijebljenog. Usmjeravanje pažnje na energetsku učinkovitost i ekološku održivost temelj je cirkularne ekonomije, a glavni benefiti ovog modela su ekonomske uštede, nova radna mjesta, ušteda resursa i energije te doprinos ublažavanju klimatskih promjena. Kroz izlaganje sjajnog predavača i sadržajnu diskusiju, studenti i svi prisutni su se usaglasili da upravo cirkularna ekonomija i povratna logistika može biti odgovor na narastajuće potrebe čovječanstva uz poštovanje granica koje naša planeta posjeduje, te da će ova tema u narednim godinama dominirati u naučnom i privrednom svijetu.

Inače, Prof.dr. Giovanni Marin dolazi sa Univerziteta Urbino-Univerzitet Carlo Bo Urbino koji je jedan od najstarijih u Evropi osnovan 1506. godine. Univerzitet Urbino ima 15000 studenata. Grad Urbino je najvećim dijelom pod zaštitom UNESCO-a.

Upravo današnje predavanje jeste jedno od niza aktivnosti realizacije saradnje Univerziteta Urbino i Univerziteta u Zenici, a na osnovu početne posjete predstavnika Univerziteta u Zenici krajem 2018. godine na čelu sa prof. dr. Darkom Petkovićem, te iskazivanja interesa saradnje dva Univerziteta u domeni mobilnosti osoblja i studenata, kao i ostalim oblastima.

Arhive

KONTAKT

Fakultetska 1, 72000 Zenica

Centrala: +387(32) 449120

Dekanat: +387(32) 449130

Fax: +387(32) 246612

mf@mf.unze.ba

LOKACIJA

MF Zenica

Share This