+387 (0)32 449120 mf@mf.unze.ba

Praktična nastava za studente odsjeka Održavanje

by | maj 16, 2018 | Posjete

Studenti treće godine Mašinskog fakulteta UNZE imali su 15.05.2018. cjelodnevnu praktičnu nastavu u poslovnim sistemima u Kaknju. Praktična nastava započela je posjetom i predavanjem o stanju rudarskih tehnologija i ulozi održavanja na Površinskom kopu Vrtlište RMU Kakanj. Studenti su imali priliku da čuju o sadašnjem trenutku RMU Kakanj, odnosu površinske i jamske eksploatacije, nivoima mehanizacije i ulaganjima u rudarski sektor, planovima za širenje te očekivanim trendovima u ovoj važnoj oblasti za svaku zemlju.Nakon dvočasovnog predavanja u direkciji površinskog kopa studenti su vidjeli dio mehanizacije i opreme ovog kopa.

Nakon Rudnika student su posjetili Cementaru Kakanj gdje je u toku posjete bio veliki remont postrojenja što je bila odlična prilika i za detaljan pristup svakom sistemu  i mogućnost da se vide mnoge stvari koje se u normalnom funkcionisanju sistema ne mogu vidjeti. Posebno je bilo riječi o provođenju metoda defektacije tehničkih sistema, tehnologijama remonata i primjeni metoda tehničke dijagnostike u planiranju remonata.

Treći poslovni sistem za posjetu bio je Termoelektrana Kakanj gdje je slijedilo detaljno upoznavanje sa stanjem i perspektivama razvoja ovog velikog energetskog objekta (izvršni director N.Sikira) i funkcionisanju TE Kakanj. Kako je i na bloku 230 MW u toku remont to su student imali priliku da vide I dijelove postrojenja koja u normalnom funkcionisanju nisu dostupna. U pratnji studenata bili su šef Katedre prof.dr Darko Petković, te saradnici docent dr Raif Seferović, doc.dr Fuad Klisura i assist. Emir Đulić.

Arhive

KONTAKT

Fakultetska 1, 72000 Zenica

Centrala: +387(32) 449120

Dekanat: +387(32) 449130

Fax: +387(32) 246612

mf@mf.unze.ba

LOKACIJA

MF Zenica

Share This