+387 (0)32 449120 mf@mf.unze.ba

Kompanija  Schneider Electric najavila šesto godišnje takmičenje u izradi poslovnih planova za ekološki osviještene studente iz cijeloga svijeta:  Go Green in the City


Rueil-Malmaison (Francuska) / Sarajevo (Bosna i Hercegovina) 18. februar/veljača 2016.
 – Kompanija Schneider Electric, globalni stručnjak za upravljane energijom i automatizaciju, objavila je poziv za učestvovanje na šestom, svjetskom godišnjem takmičenju u izradi poslovnih planova za ekološki osviještene studente – Go Green in the City. Fokus takmičenja je izrada inovativnih rješenja za upravljanje energijom u pametnim gradovima.

Rok za prijavu na takmičenje počeo je polovinom januara/siječnja i traje do polovine aprila/travnja. U tom periodu, studenti iz cijeloga svijeta – koji studiraju ekonomiju, mašinstvo, elektrotehniku i poslovnu administraciju, mogu prijaviti svoju ideju – inovaciju na konkurs. Studenti se trebaju prijaviti u parovima, a poželjno je da se parovi sastoje od muškarca i žene. Prijava se sastoji od studije slučaja kojom studentski parovi trebaju ilustrirati svoju ideju o boljim načinima upravljanja energijom u gradovima. Prijave – poslovni planovi – moraju se odnositi na jednu od pet predloženih tema konkursa1.  Prošle godine nagradu je osvojio studentski tim iz Tehnološkog instituta u Kharagpuru, u Indiji, s idejom za aplikaciju koja povećava efikasnost upravljanja energijom.

Tokom proteklih pet godina upravljanje energijom u pametnim gradovima tema je kojoj studenti iz cijeloga svijeta pridaju sve više pažnnje. Konkurs je prošle godine privukao više od 12.800 studenata, iz 168 zemalja, a 57 posto prijavljenih bile su žene. Cilj konkursa Go Green in the City je podizanje nivoa svijesti o pametnom upravljanju energijom u održivim  gradovima i edukacija mlađe populacije. Tokom 2015. godine na konkursu su veoma bile aktivne Indija, Indonezija i Južna Koreja, koje su imale najveći broj prijavljenih studentskih parova.

Studentski timovi koji uđu u polufinale imati će priliku raditi na svom projektu puna dva mjeseca s mentorima iz Schneider Electrica. Tokom tog perioda moraju napisati sinopsis i izraditi video-prezentaciju svoje ekološki utemeljene poslovne ideje. Dvanaest najboljih studentskih timova bit će predstavljeno 15. jula/srpnja u Parizu, gdje će od 19. do 22. septembra/rujna učestvovati u velikom finalu takmičenja. Pobjednički tim dobija putovanje oko svijeta, u stilu VIP osoba. Posjetiti će pogone kompanije Schneider Electric, gdje će se moći družiti sa zaposlenicima i direktorima kompanije. Najboljem takmičarskom paru biti će ponuđeno i zaposlenje u Schneider Electricu, u podružnicama kompanije koje se nalaze u njihovim zemljama.  Schneider Electric ured u regiji zapošljava 65 zaposlenika u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Iz spomenute tri države u 2015 godini učestvovalo je 19 kandidata. Lokalni uredi u Zagrebu, Ljubljani i Sarajevu ovime pozivaju kvalificirane studente da svako prezentiraju svoje ideje u aktualnom konkursu.

Više pojedinosti o takmičenju pronaći ćete na mrežnom odredištu Go Green in the City, a događaje vezane uz takmičenje stalno možete pratiti na posebnim profilima na društvenim mrežama Facebook i Twitter.

  • Strategija i tehnologija, ponovna upotreba i recikliranje proizvoda, mikro-mreže, laboratorij jednostavnih tehnologija, bez granica

O Schneider Electricu

Schneider Electric globalni je stručnjak za upravljanje energijom i automatizaciju. S prihodom od 25 milijardi eura u 2014. godini, naših 170.000 zaposlenika opslužuje klijente u više od 100 zemalja, pomažući im da upravljaju svojom energijom na siguran, pouzdan, efikasan i održiv način. Od najjednostavnijih sklopki, do složenih operativnih sistema, naša tehnologija, softveri i usluge unapređuju način na koji korisnici upravljaju svojim poslovanjem. Naše povezane tehnologije će preoblikovati industrije, transformirati gradove i obogatiti živote. U Schneider Electricu to zovemo Life is On.

www.schneider-electric.hr

Arhive

Share This