+387 (0)32 449120 mf@unze.ba

Potpisan Sporazum o saradnji u oblasti zelenog poslovanja između Vanjskotrgovinske komore BiH i pet fakulteta u BiH

by | maj 25, 2023 | Dešavanja

U utorak, 23.5.2023. godine, je u prostorijama Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine u Sarajevu održan okrugli sto na temu ‘Unapređenje zelenog poslovanja i inovacija kroz saradnju industrije i istraživačkih institucija u BiH’, organizovan u okviru projekta „Okolinski prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim supstancama u industrijskom i sektoru upravljanja opasnim otpadom u BiH (POPs)“, koji finansira Švedska, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP).

Događaj je upriličen povodom potpisivanja Sporazuma o saradnji između Vanjskotrgovinske komore BiH i pet fakulteta iz BiH (Tehnološki fakultet Univerziteta u Banjaluci, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, Metalurško-tehnološki fakultet Univerziteta u Zenici, Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici). Cilj ovog sporazuma je podsticanje naučno-istraživačkog rada u oblasti zelenog poslovanja, te podizanja konkurentnosti industrija na domaćem i inostranom tržištu. Sporazumom su definisane oblasti saradnje, kao i same aktivnosti koje će biti realizovane u periodu od dvije godine, kroz programe obuke u oblasti zelenog poslovanja, tehničko savjetovanje u primjeni naprednih tehnologija od interesa za industrije u BiH kao i istraživanje i inovacije, te povećanje znanja stručnjaka u industrijama, nastavnog osoblja, studenata i saradnika fakulteta.

Na okruglom stolu su učestvovali predstavnici industrijskog sektora, javnih institucija i akademske zajednice kako bi razgovarali o modulima saradnje, prilikama za unapređenje zelenog poslovanja i razvoja inovativnih rješenja koja vode ka optimizaciji tehnoloških procesa. Fakultete koji su potpisali Sporazum su predstavljali prof. dr. Borislav Malinović, dekan Tehnološkog fakulteta Banja Luka, Nusret Imamović, prodekan za naučnoistraživački rad i voditelj Centra za energetsku efikasnost na Mašinskom fakultetu u Zenici, prof. dr. sc. Farzet Bikić, dekan Metaluško-tehnološkog fakulteta u Zenici, dr. sc. Mirnesa Zihorović, docent Tehnološkog fakulteta u Tuzli, i  prof. dr. Lejla Klepo, Odsjek za hemiju, Prirodno-matematički fakultet u Sarajevu. 

Izrazili su zadovoljstvo dogovorenom saradnjom sa industrijom u unapređenju zelenog poslovanja i inovacija. Istaknuto je da univerziteti kao centri znanja, istraživanja i obrazovanja, imaju kapacitet da pruže stručnost i resurse potrebne za razvoj inovativnih rešenja koja će promovisati održivost i zaštitu životne sredine. Kroz saradnju s industrijom, mogu kombinovati akademsko znanje s praktičnim iskustvom i tehnološkim resursima koje ima industrija.  Univerziteti također imaju ključnu ulogu u obrazovanju budućih stručnjaka u oblasti zelenog poslovanja. Ovo su ujedno i ciljevi ove projektne aktivnosti, odnosno uspostavljanje dugoročnih partnerstava s industrijskim sektorom, koja omogućava brži prenos novih saznanja i tehnoloških inovacija u praksu, čime se ubrzava prelazak ka zelenijoj i održivijoj budućnosti. 

Arhive

KONTAKT

Fakultetska 1, 72000 Zenica

Centrala: +387(32) 449120

Dekanat: +387(32) 449130

Fax: +387(32) 246612

mf@unze.ba

LOKACIJA

MF Zenica

Share This