+387 (0)32 449120 mf@mf.unze.ba

Posjeta tehnološkim parkovima u Republici Češkoj

by | sep 23, 2019 | Posjete

U okviru projekta „Asistencija pri osnivanju tehnološkog centra za inovacije u Tešnju“ koji realizuje TRA – Agencija za razvoj općine Tešanj uz podršku Ministarstva industrije i trgovine Vlade Republike Češke kroz program razvojne saradnje sa Bosnom i Hercegovinom, predstavnici TRA Agencije, ZE-DO kantona, Ambasade Republike Češke u BiH, Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, Obrtničke komore ZE-DO kantona, kao i predstavnici medija su u periodu od 15.÷20.09.2019. godine posjetili tehnološke parkove, inovativne centre, univerzitete, ministarstva i druge institucije za podršku razvoju biznisa zasnovanih na znanju i inovativnosti smještenim u Pragu, Zlinu, Olomoucu i Brnu u Republici Češkoj.

Kroz posjetu niza institucija u gore navedenim gradovima, zadatak je bio sagledati iskustva u kreiranju tehnoloških parkova i inovacionih centara u Republici Češkoj, te na osnovu takvih podloga i iskustava, uspostaviti pravce u našem okruženju i mogućnostima za kreiranje institucionalne podrške razvoju inovativnih biznisa i daljoj podršci razvoju konkurentnosti industrije, ne samo na području općine Tešanj, već i mnogo šire.

Tokom posjete, učesnicima delegacije prezentovana su veoma značajna iskustva institucija: GEOtest a.s. (project leader), Tehnološki park Brno, Inovativni centar AdMaS, Naučno-tehnički park pri Univerzitetu Tomaš Bata u Zlinu, Naučno-tehnički park pri Univerzitetu Palackog u Olomoucu, Južnomoravski inovativni centar, Tehnološki centar Akademije nauka Republike Češke, Češka razvojna agencija, Ministarstvo industrije i trgovine Republike Češke. Predstavnici posjećenih institucija su dali osnovne informacije o putanji pokretanja i razvoja, postojećim resursima objekata, kadrova i opreme, svrhu kreiranja, način djelovanja i finansiranja, značaju evropskih fondova, saradnje sa univerzitetima i privrednim subjektima, kreiranju start-up kompanija, itd. U sklopu pojedinih institucija izvršen je obilazak laboratorija sa pripadajućom opremom, koja je, zahvaljujući institucionalnim naporima i evropskim fondovima, na veoma visokom nivou u domenu bavljenja nanotehnologijama i visokim istraživačkim kapacitetima u oblasti R&D. Veoma je impozantna fleksibilnost i operativnost u saradnji zajednice, univerziteta, tehnoloških parkova/inovativnih centara i privrednih subjekata/start-up kompanija, koji su rezultat planiranog strateškog razvoja Republike Češke za period od cca. 2000. godine pa nadalje. Taj razvoj podrazumijeva: široki dijapazon primjene modernih tehnologija, jačanje konkurentnosti, ponude proizvoda/tehnologija vrhunske kvalitete, provođenja i razvoja digitalizacije, razvoj i primjena projekata i tehnologija u domenu očuvanja okoline, itd. Taj razvoj, također podrazumijeva, jasno uspostavljenju strategiju, značajnu spregu predstavnika zajednice, univerziteta, tehnoloških parkova/inovativnih centara i privrede.

Brojčani primjeri značajnog razvoja samo Brno regiona su npr.: 330 miliona eura godišnje je promet avionskih karata kupljenih preko KIWI.com koji je ‘internet search engine’ iz Brna, 4 tehnološka inkubatora se nalaze u Brno regionu, 700 elektronskih mikroskopa se godišnje izveze iz Brno regiona (30% svjetskog globalnog tržišta), 40% globalnog marketa antivirusnih programa se reguliše iz kompanija Brno regiona, treći su najveći proizvođač ‘balona na topli zrak’ u svijetu, više od 160 digitalnih igara kreirane su od GDC (Game Development Companies) iz Brno regiona od 1994. godine, u periodu od 2016. do 2019. formirano je 4529 start-up kompanija u Brno regionu, itd.

Ljubazno se zahvaljujemo Ministarstvu industrije i trgovine Vlade Republike Češke, Ambasadi Republike Češke u BiH, GEOtest kompaniji i TRA Agenciji na prilici za učešće (pored ostalih značajnih članova delegacije) predstavnika akademske zajednice tj. Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici u ovoj značajnoj posjeti.

Arhive

KONTAKT

Fakultetska 1, 72000 Zenica

Centrala: +387(32) 449120

Dekanat: +387(32) 449130

Fax: +387(32) 246612

mf@mf.unze.ba

LOKACIJA

MF Zenica

Share This