+387 (0)32 449120 mf@mf.unze.ba

POSJETA TEHNIČKOM UNIVERZITETU MITTELHESSEN (THM) U FRIEDBERGU I HYUNDAI MOTOR GROUP EUROPEAN TECHNICAL CENTER U RÜSSELSHEIMU

by | okt 8, 2019 | Posjete

U periodu od 23. do 26.09.2019. godine predstavnici Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru, Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, Mašinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Mašinskog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo, Saobraćajnog fakulteta Doboj Univerziteta Istočno Sarajevo i GIZ-a su bili u edukativnoj posjeti akademskih partnera Tehničkom univerzitetu Mittelhessen (THM) u Friedbergu, kao i Hyundai Motor Group European Technical Center  u Rüsselsheimu – Frankfurtu u Njemačkoj. U okviru uspješno provedenog projekta „Unapređenje sveučilišnog obrazovanja iz oblasti mehatronike vozila“ na Fakultetu strojarstva, računarstva i informatike, jedna od završnih aktivnosti jeste prenošenje znanja i iskustva ovog projekta na ostale zainteresovane fakultete iz Bosne i Hercegovine.

U okviru posjete predstavljeni su kapaciteti Tehničkog univerziteta Mittelhessen (THM), te posjećene savremene laboratorije iz oblasti dijagnostike i ispitivanja vozila, laboratorija koje se bave istraživanjem procesa u motorima, laboratorije  za mehatroniku, laboratorije za učenje THM WI Lern fabrik, laboratorije za virtualne simulacije, laboratorije za analizu, optimizaciju i ispitivanje konstrukcije vozila. THM u saradnji sa kompanijom HYUNDAI vrši istraživanja na motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem, kao i određenim drugim elementima. U laboratoriji za mehatroniku prikazana su istraživanja studenata u domenu inteligentnih autonomnih jedinica, quadro-koptera, dronova, motornih sistema, korištenja 3D printanja itd. U laboratoriji „Tvornica za učenje“ predstavljen je skup najsavremenijih mašina  iz oblasti metaloprerade gdje se studenti putem praktičnih radova pripremaju za radna mjesta u privredi. Laboratorija za virtuelne tehnologije se koristi za edukaciju studenata i radnika za kompjutersku prostornu vizualizaciju montaže i demontaže proizvoda, prostorni pregled pri projektovanju fabrika, itd. U laboratoriji za analizu, optimizaciju i ispitivanje konstrukcije vozila vrši se softverska analiza elemenata i noseće konstrukcije vozila, a zatim vrše testiranja udarnih i dinamičkih domena.

Posjeta Hyundai Motor Group European Technical Center u Rüsselsheimu je bila veoma interesantna gdje je na početku izvršen prikaz razvoja kompanije, strateškim ciljevima na tržištu automobilske industrije, itd. U okviru posjete ispitnim R&D centrima kompanije prikazani su određeni kapaciteti u domenu ispitivanja modela motora i mehatroničkog upravljanja i upravljačkih jedinica, ispitivanja zvučnih efekata u tzv. ‘gluhoj sobi’, ispitivanja amortizacionih elemenata vozila, ispitivanja karakteristika vozila u veoma tehnički zahtjevnim ispitnim uslovima, itd.

U narednom periodu planirane su određene aktivnosti u domenu produbljenja međusobne saradnje gore pomenutih fakulteta, te dalje saradnje svih fakulteta sa THM univerzitetom.

Ljubazno se zahvaljujemo gospodinu Prof. Dr.-Ing Clausu Breueru (Dekanu THM), gospodinu Dr.-Ing Jae Woon Lee (President of HMETC/Vice President), gosp M.BC. Franjo Akmadža (Manager), gospodinu prof.dr. Željku Stojkiću (Dekanu FSRE SuM), gosp. Krunoslavu Rašiću (GIZ), te ostalim uvaženim zaslužnim na prilici za učešće predstavnika akademske zajednice, a posebno predstavnika Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, u ovoj značajnoj posjeti.

Arhive

KONTAKT

Fakultetska 1, 72000 Zenica

Centrala: +387(32) 449120

Dekanat: +387(32) 449130

Fax: +387(32) 246612

mf@mf.unze.ba

LOKACIJA

MF Zenica

Share This