+387 (0)32 449120 mf@mf.unze.ba

POSJETA STUDENATA MAŠINSKOG FAKULTETA UNIVERZITETA U ZENICI KOMPANIJAMA BNT TMH Novi Travnik i BINAS d.d. Bugojno

by | jun 13, 2022 | Posjete

Dana 06.06.2022. nastavnici Prof.dr. Nermina Zainović-Uzunović i Doc.dr. Ernad Bešlagić i saradnik V.as.mr. Kenan Varda, organizovali su stručno-edukativnu posjetu studenata treće godine Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, odsjeka Menadžment Proizvodnim Tehnologijama, kompanijama BNT TMH u Novom Travniku i BINAS u Bugojnu.

 Posjeta tvornici BNT THM organizovana je s ciljem da se studenti upoznaju sa instrumentima i uređajima prvostepeno iz oblasti Proizvodne metrologije. Studenti su imali priliku da kroz praktičan rad, koji je za studente priredio dugogodišnji stručnjak ove kompanije Milenko Stanković, dipl.inž.maš., pobliže shvate teoretski dio koji su savladali na predavanjima i vježbama, što će im znatno olakšati dalje savladavanje gradiva iz ove oblasti, ali i budući rad. Imali su priliku da nauče princip rada mikroskopa, visinomjera, komparatora, mjernih traka, pomičnih mjerila, mikrometara kao način kalibracije mjernih uređaja.

 Druga tvornica koju su studenti posjetili je tvornica BINAS u Bugojnu. To je firma sa dugogodišnjom tradicijom u proizvodnji iz oblasti namjenske industrije, a kompanija posjeduje visok tehnički i procesni potencijal. Imaju dugu historiju proizvodnje, posebno upaljača za minsko-eksplozivna sredstva, koje izvoze u mnoge zemlje širom svijeta. U posjeti tvornici BINAS  studenti su se upoznali sa proizvodnim sistemom, sa CNC mašinama na kojima se obrađuju dijelovi za upaljače, te dijelom za proizvodnju ručne bombe. Nakon toga je direktor tvornice i nastavnik na Mašinskom fakultetu u Zenici, Prof.dr. Abaz Mandžuka, studentima pokazao hidraulične prese, njene dijelove i prezentovao rad istih.

 Zahvaljujemo se menadžmentima kompanijama BNT THM u Novom Travniku i  BINAS u Bugojnu na odobrenju posjete studenata, kao i domaćinima ispred navedenih kompanija na gostoprimstvu, te detaljnim i stručnim objašnjenjima tokom posjete.

Arhive

KONTAKT

Fakultetska 1, 72000 Zenica

Centrala: +387(32) 449120

Dekanat: +387(32) 449130

Fax: +387(32) 246612

mf@mf.unze.ba

LOKACIJA

MF Zenica

Share This