+387 (0)32 449120 mf@mf.unze.ba

POSJETA STUDENATA MAŠINSKOG FAKULTETA UNIVERZITETA U ZENICI KOMPANIJAMA ADK d.o.o. NOVI TRAVNIK I GS-TMT d.d. TRAVNIK

by | nov 4, 2022 | Posjete

Dana, 01.11.2022 organizovana je stručno-edukativna posjeta studenata četvrte godine Mašinskog fakulteta odsjeka Inženjerski dizajn proizvoda, Menadžment proizvodnim tehnologijama, Inženjerska ekologija, Održavanje i Inženjerska poslovna informatika, te studenata treće godine odsjeka Mašinstvo, uvaženim kompanijama ADK d.o.o. NOVI TRAVNIK i GS-TMT d.d. TRAVNIK

Tokom posjete tvornici ADK d.o.o u Novom Travniku, studenti su se upoznali sa svim fazama izrade proizvoda ove tvornice, tj. podsklopova autodizalica, bagera, komponentama građevinskih mašina i drugih. Obilaskom kroz tvornicu studenti su se imali priliku upoznati sa procesima pripreme materijala, sječenja i savijanja limova, mašinske obrade, spajanja sklopova savremenim zavarivačkim tehnologijama, završne obrade, kontrole kvaliteta i otpreme gotovih proizvoda. 

Studente su kroz obilazak vodili mlade kolege mašinski inženjeri, te su uz sva stručna i detaljna objašnjenja upoznali studente na važnost primjene standarda, sljedivosti, organiziranosti i odgovornosti.

Zatim, upriličen je obilazak pogona Tvornice mašina GS-TMT u Travniku. Kroz obilazak kompletne proizvodnje, studenti su imali priliku vidjeti faze pripreme materijala, mašinske obrade, spajanje materijala procesima zavarivanja, te kontrole kvaliteta. U okviru ove tvornice studenti su obišli novootvoreni pogon za proizvodnju električnih bicikala brenda Ruff-Cycles.

Studenti su tokom posjete bili raspoređeni prema pripadajućim odsjecima, a njihovi domaćini su bili mladi inženjeri, voditelji odgovarajućih sektora tvornice.

Veliko je zadovoljsto naglasiti da su velika većina inženjera naših domaćina, u obje Kompanije, završenici Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici. Mlade kolegice i kolege su nekada bili naši studenti, a sada su stručnjaci, inženjeri ovih naprednih tvornica.

Veliku zahvalnost upućujemo prije svega menadžmentima Kompanija ADK d.o.o. Novi Travnik i GS-TMT d.d. Travnik na odobrenju i realizaciji stručno-edukativne posjete studenata, a zatim i našim domaćinima, mladim kolegicama i kolegama inženjerima, koji su studentima dali sva detaljna i stručna objašnjenja, kao i sve odgovore na njihova pitanja tokom posjete.

Arhive

KONTAKT

Fakultetska 1, 72000 Zenica

Centrala: +387(32) 449120

Dekanat: +387(32) 449130

Fax: +387(32) 246612

mf@mf.unze.ba

LOKACIJA

MF Zenica

Share This