+387 (0)32 449120 mf@mf.unze.ba

Dana 02.08.2017. godine Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici je bio domaćin delegaciji stručnjaka iz Giad International Group, te Khartoum Instituta iz Sudana. U okviru višednevne stručne edukacije iz domena termičke obrade pod voditeljstvom uvaženog prof. Dr. Sc. Uzunović Faika sa Fakulteta za metalurgiju i materijale Univerziteta u Zenici, te drugih disciplina, navedenog dana je upriličeno i predavanje iz domena zaostalih napona kod elemenata i konstrukcija kao posljedice tehnologija proizvodnje ili montaže, te iz domena metodologija mjerenja zaostalih napona. Predavanje je održao v.prof.dr. Fuad Hadžikadunić, gdje su date teoretske podloge, ali i prikazana dugogodišnja praktična iskustva iz ovog domena, kao i metode za umanjenje zaostalih napona na konstrukcijama i elementima konstrukcija. U okviru posjete izvršen je prikaz laboratorijske opreme iz ovog i drugih domena djelovanja Laboratorije za primijenjene mehanike. Također, gostima su prezentovane i Laboratorije: za mehaniku fluida i hidrauliku, za mjernu tehniku, te za obradu rezanjem i alatne mašine.

U okviru stručne posjete proizvodnim preduzećima, pored većeg dijela vremena provedenog u kompaniji BNT Holding d.d., između ostalih kompanija, gosti su bili u posjeti kompaniji ADK gdje su se upoznali, između ostalog, sa specifičnostima proizvodnje zavarenih čeličnih konstrukcija. Zahvaljujemo se uvaženom gospodinu Rizvić Šabanu – direktoru BNT Holding d.d., te gospodinu Krnjić Muhamedu (ADK) na upriličenju stručno-edukativne posjete kompanijama.

Također, sa gostima su otvorene mogućnosti zajedničke saradnje na polju naučno-istraživačkog rada i pripreme radova za konferencije i časopise iz domena interesovanja, kao i saradnje Institucija.

Arhive

KONTAKT

Fakultetska 1, 72000 Zenica

Centrala: +387(32) 449120

Dekanat: +387(32) 449130

Fax: +387(32) 246612

mf@mf.unze.ba

LOKACIJA

MF Zenica

Share This