+387 (0)32 449120 mf@mf.unze.ba

Posjeta predstavnika Univerziteta u Poatjeu (Universite de Poitiers) – Francuska

by | nov 7, 2018 | Posjete

Dana 05.11.2018. godine, u okviru posjete Univerzitetu u Zenici, izvršena je posjeta predstavnika  Univerziteta u Poatjeu (Francuska) Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici.
Sastanku su ispred Univerziteta u Poatjeu prisustvovati gđa. Robuchon – šefica Ureda za međunarodnu saradnju Univerziteta u Poatjeu, prof. Simonneau – Prirodno-matematički fakultet, te prof. Bošković – Filozofski fakultet.

Ukratko: Univerzitet u Poatjeu kao javni univerzitet je osnovan 1431. godine od strane pape Eugena IV, a po ovlaštenju kralja Charles VII. U vrijeme 16. stoljeća ovaj Univerzitet je bio drugi po značaju. U to vrijeme, između 4.000 studenata pohađale su ga i neke poznate osobe: Joachim Du BellayJean-Louis Guez de BalzacFrançois RabelaisRené DescartesFrancis Bacon i Scévole de Sainte-Marthe. Danas, ovaj Univerzitet ima oko 24.000 studenata.

Univerzitet u Zenici već ima potpisan Sporazum o saradnji sa ovim univerzitetom kao i Erasmus+ sporazum za razmjenu nastavnika i studenata. Cilj posjete je, pored ostvarivanja mobilnosti nastavnika i studenata, sagledavanje mogućnosti za ostvarenje i ostalih vidova saradnje u različitim naučnim oblastima, a s obzirom da Univerzitet u Poatjeu ima i djelovanje u oblasti mašinstva i CIM tehnologija, energetike, zatim centre za aerodinamiku, mašinstvo, materijale i energetsko inženjerstvo, itd.

Izvršena je posjeta određenim laboratorijskim kapacitetima Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, te iskazani mogući pravci za saradnju.

Ljubazno se zahvaljujemo Uredu za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Zenici na organizaciji sastanka, te predstavnicima Univerziteta u Poatjeu na posjeti i iskazanoj želji za saradnju.

Arhive

KONTAKT

Fakultetska 1, 72000 Zenica

Centrala: +387(32) 449120

Dekanat: +387(32) 449130

Fax: +387(32) 246612

mf@mf.unze.ba

LOKACIJA

MF Zenica

Share This