+387 (0)32 449120 mf@mf.unze.ba

Posjeta delegacije Švicarske: Uz pravu podršku mladi u BiH imaju potencijal za razvoj preduzetništva!

by | jun 20, 2017 | Posjete

U cilju polugodišnjeg uvida u implementaciju i rezultate Programa Švicarske saradnje u BiH tokom 2017.godine, 19.06. 2017 god. Zenica je bila domaćin posjete visoke delegacije Državnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO) koju čine g. Adrian Maître, zamjenik direktora Odjela za saradnju za Istočnu Evropu, g. Andreas Gerrits, zamjenik direktora Odjeljenja za zapadni Balkan, gđa Irène Kränzlin, program menadžerica, gđa Chloé Milner, regionalna savjetnica za demokratsko upravljanje za Zapadni Balkan kao i predstavnici Ambasade Švicarske u BiH – Barbara Dätwyler Scheuer,  direktorica za saradnju i David Kramer, zamjenik direktorice za saradnju. Tokom posjete švicarska delegacija se susrela sa predstavnicima mnogobrojnih agencija i organizacija sa ciljem da se razgovara o izazovima s kojima se susreću lokalne uprave, ekonomskoj situaciji i perspektivama, strategijama ekonomskog razvoja i kreiranja radnih mjesta, kao i o iskustvima i rezultatima saradnje u okviru razvojnih projekata koje podržava i finansira Vlada Švicarske.

Ovom prilikom delegacija se u prostorijama iDEALab centar Mašinskog fakulteta u Zenici susrela i sa timom mladih inovatora  te je tokom susreta razgovarano o podršci koju je ovaj tim dobio u okviru Projekta zapošljavanja mladih (YEP), kao i o perspektivama za razvoj preduzetničkih ideja i preprekama sa kojima se susreću mladi inovatori u BiH.

Tim inovatora Mašinskog fakulteta je u okviru YEP/IEEE takmičenja u inovacijama „Innovation Hackathon“, u konkurenciji od trinaest timova pobjedio sa proizvodom/inovacijom “PiProjector“. Mentor tima iz Zenice je Denis Spahić, viši asistent i voditelj iDEALab centra Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, a njihova pobjeda je rezultat dvomjesečnog procesa podrške timovima sa tehničkih fakulteta tokom koje su svi timovi imali priliku usavršiti svoje ideje razgovarajući sa liderima iz većeg broja oblasti: marketinga, inovacija, timskog rada, finansija, istraživanja tržišta, i dr.

Ovim prilikom je gostima predstvaljen i projektat prvog BiH 3D printera, autora Kemala Arifovića – laboranta i IT administratora Mašinskog fakulteta u Zenici, za koji su gosti pokazali izuzetno interesovanje. Plan je da se u saradnji sa YEP-om, ovaj proizvod vrlo brzo ponudi na tržištu BiH i šire.

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) uz podršku Vlade Švicarske nastavio je sa podrškom mladim preduzetnicima putem YEP Inkubatora poslovnih ideja, pa je tako nedavno objavljen javni poziv na koji se mogu prijaviti svi oni koji imaju ideju, preduzetnički duh i hrabrost da se izbore da budu drugačiji od drugih, a tim Projekta zapošljavanja mladih je tu da bude stručna i tehnička podrška.

Više informacija potražite na web stranici Projekta zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Ambasada Švajcarske, a implementira njemačka kompanija GOPA mbH http://www.yep.ba

Arhive

KONTAKT

Fakultetska 1, 72000 Zenica

Centrala: +387(32) 449120

Dekanat: +387(32) 449130

Fax: +387(32) 246612

mf@mf.unze.ba

LOKACIJA

MF Zenica

Share This