+387 (0)32 449120 mf@mf.unze.ba

Obilježavanje 42 godine rada i postojanja Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici

by | mar 18, 2019 | Dešavanja

U ponedjeljak 11.03.2019. godine u amfiteatru Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici prigodnim programom obilježeno je 42 godina rada i postojanja ove visokoobrazovne institucije.

Svečanosti su prisustvovali Rektor i prorektori Univerziteta u Zenici, predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona, zaposlenici fakulteta i Univerziteta i mnogobrojni gosti.

Uvodnim obraćanjima prisutne su pozdravili v.prof.dr.sc. Fuad Hadžikadunić – dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, prof.dr.sc. Damir Kukić – rektor Univerziteta u Zenici, kao i ministar Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona – gosp. Mensur Sinanović.

Dekan Mašinskog fakulteta prezentirao je značajne rezultate rada ovog fakulteta u protekle 42 godine, kao i trenutne prostorne kapacitete, opremu i nastavni kadar kojim raspolaže fakultet, ali i planove za buduće investicije s ciljem što kvalitetnijeg obrazovanja studenata.

Ovom prilikom prezentirane su realizovane aktivnosti u okviru projekta iz domena ‘Energetske efikasnosti’ na dijelu objekata Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici i uručena zahvalnica gosp. Mensuru Sinanoviću – ministru Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona. Posebno je naglašeno da su ove aktivnosti realizovane uz potporu Vlade Švedske, Fonda za zaštitu okoliša FBiH i UNDP-a.

Također, prezentirane su i realizovane aktivnosti projekta ”RAZVOJ INOVATIVNOG PROCESA EDUKACIJE I UMREŽAVANJA U OBLASTI DRVOPRERADE U SREDNJOJ BOSNI” u okviru EU ProLocal programa implementiranog od strane GIZ GmbH.

Posebna pažnja je posvećena predstavljanju novog studijskog odsjeka ‘“Dizajn i tehnologije u drvopreradi“.

Istaknuta je posebna važnost saradnje Mašinskog fakulteta sa privrednim subjektima, gdje se studentima pružaju različite mogućnosti usavršavanja.

S ciljem nastavka odlične saradnje Univerziteta i privrednih subjekata potpisan je Memorandum o poslovnoj saradnji između Univerziteta u Zenici i BH BIESSE Service za osnivanje trening i show-room centra u kampusu Univerziteta u Zenici. Memorandum su potpisali: gosp. Mensur Sinanović u ime Vlade Zeničko – dobojskog kantona, prof.dr.sc. Damir Kukić u ime Univerziteta u Zenici i gosp. Doc. dr. Alan Lisica u ime BH BIESSE Service.

Na kraju ove svečanosti promoviran je novi studijski odsjek „Inženjerska i poslovna informatika – IPI’.

Kolektiv Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici se zahvaljuje svim zaslužnim institucijama i pojedincima, koji na razne načine doprinose radu i razvoju ove visokoškolske ustanove na putu visokog obrazovanja, naučno-istraživačkog rada, saradnje sa privredom i saradnje na međunarodnom i međuuniverzitetskom nivou.

Arhive

KONTAKT

Fakultetska 1, 72000 Zenica

Centrala: +387(32) 449120

Dekanat: +387(32) 449130

Fax: +387(32) 246612

mf@mf.unze.ba

LOKACIJA

MF Zenica

Share This