+387 (0)32 449120 mf@mf.unze.ba

MFZE studenti posjetili kompaniju Saraj-Komerc d.o.o. Gornji Vakuf – Uskoplje

by | apr 26, 2018 | Posjete

Dana 17.04.2018. godine, nastavno osoblje Katedre za proizvodne tehnologije i studenti (III godine I ciklusa studija 4+1+3; SP MPT, IDP i IE) Mašinskog fakulteta u Zenici su posjetili kompaniju Saraj – Komerc d.o.o. Gornji Vakuf – Uskoplje. Na dvije zasebne lokacije sa ukupnim proizvodnim prostorom od cca 17.000 m2 ova firma posjeduje svu potrebnu infrastrukturu u savremeno opremljenim industrijskim prostorima i sve preduslove za daljnji poslovni razvoj svih segmenata poslovanja i proizvodnju različitih proizvoda postupcima štancanja, hladnog oblikovanja, struganja, glodanja, erodiranja, tvrdog lemljenja, površinske zaštite, proizvodnje opruga i termičke obrade sa 40-tak ekscentar i hidrauličnih presa radne sile od 10 do 400 tona, 20-tak CNC mašina i tri linije površinske zaštite namijenjene za cinkovanje, kalajisanje i površinsku zaštitu legurom Zn/Ni koja ima široku primjenu u oblasti autoindustrije.

Tokom posjete studenti su dobili osnovne informacije o načinu organizacije, funkcionisanju i poslovanju ove respektabilne privredne organizacije, kao i specifičnostima proizvodnih tehnologija i mašina koje se koriste za proizvodnju različitih metalnih dijelova pretežno za automobilsku industriju.

Posebna pažnja posvećena je proizvodnji poklopaca za filtere goriva dobijenih spojem čitavog niza tehnoloških operacija uključujući probijanje i prosjecanje, oblikovanje i savijanje cijevi, valjanje navoja, montažu, tvrdo lemljenje u zaštitnoj atmosferi i površinsku zaštitu. Studenti su takođe imali priliku da se upoznaju sa potrebnom mjernom opremom i uređajima koji prate proizvodnju, a u cilju obezbjeđenja zahtijevanog kvaliteta od strane kupaca posebno ističući 3D-koordinatne mjerne mašine, uređaje za mjerenje hrapavosti, konturograf, profil-projektor, X-Ray uređaj za mjerenje debljine PZ i sl.

Nakon uspješno obavljene posjete ovoj fabrici 50-tak studenata i nastavnog osoblja imalo je priliku za odmor i druženje u Travniku. Ovom prilikom se zahvaljujemo menadžmentu kompanije Saraj – Komerc d.o.o. Gornji Vakuf – Uskoplje na srdačnom dočeku i realizaciji navedene posjete, a posebna zahvalnost pripada izvršnom direktoru Nerminu Mustafici, tehničkom direktoru Elmiru Perendi i direktoru proizvodnje Đulović Muameru na posvećenosti i stručnoj prezentaciji i pomoći u boljem razumjevanju procesa i tehnoloških varijanti koje se realiziraju u ovoj firmi.

Arhive

KONTAKT

Fakultetska 1, 72000 Zenica

Centrala: +387(32) 449120

Dekanat: +387(32) 449130

Fax: +387(32) 246612

mf@mf.unze.ba

LOKACIJA

MF Zenica

Share This