+387 (0)32 449120 mf@mf.unze.ba

MF I CIP UNZE: ODRŽAN PRAKTIKUM U TEŠNJU

by | okt 19, 2022 | Dešavanja, Posjete

U okviru realizacije aktivnosti iz projekta TalentMagnet, u Tešnju je 11. i 12.10.2022. godine održan Praktikum razvoja dizajnerskih znanja, vještina i rješenja, kako bi se kroz dvodnevni događaj obuke i praktičnog rada doprinijelo razvoju mladih talenata i pružanju novih prilika za njihovo buduće stipendiranje i zaposlenje. Projekat TalentMagnet „Improved Institutional Capacities and New Multilevel Governance for Talent Attraction and Retention in the Danube Region“ (“Poboljšani institucionalni kapaciteti i novo upravljanje na višem nivou za privlačenje i zadržavanje talenata u Dunavskom području”) odobren je u sklopu Trećeg poziva za projektne prijedloge Interreg Dunavskog transnacionalnog programa 2014-2020 (DTP) i finansiran od strane EU fondova (ERDF, IPA, ENI).

U njemu učestvuje 18 projektnih partnera iz 12 zemalja, a jedan od projektnih partnera je i Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona. Praktikum razvoja dizajnerskih znanja, vještina i kompetencija te idejnih rješenja imao je za cilj da kroz dvodnevni događaj obuke i praktičnog rada u drvoprerađivačkoj kompaniji InterProcessTešanj prepozna potencijalne mlade talente, učenike i studente, koji su kroz timski rad najprije dobili preporuke u cilju idejnog razvoja određenih proizvoda, a onda i predložilipraktična viđenja izvedbe takvih rješenja. Uz pomoć mentora i eksperata iz akademskog sektora i privrede, te drugih stakeholdera uključenih u organizaciju dvodnevnog praktikuma, zajedničkim i timskim radom se došlo do konkretnih prijedloga potencijalnih proizvoda koji se u budućnosti mogu naći u proizvodnoj ponudi kompanije InterProcess, te drugih kompanija u BiH.

U konstruktivnoj, kreativnoj i inovativnoj atmosferi koju sa sobom nosi projekt TalentMagnet, postignut je cilj da se studenti iz različitih akademskih sredina i različitih studijskih programa (Studenti Akademije umjetnosti i Arhitekture Univerziteta u Banja Luci te studenti Mašinskog fakulteta odsjeka Dizajn i tehnologije u drvopreradi Univerziteta u Zenici) kao i učenici-maturanti srednjih škola iz Tešnja upoznaju sa privrednim sektorom u BiH te pronađu priliku za svoje buduće zaposlenje ili stipendiju za školovanje i ostanak u BiH,odnosno sredini iz koje dolaze.Na kraju dvodnevnog praktikuma proglašeni su najbolji radovi i njihovi autori koji će rad na konstruktivno-proizvodnoj razradi predloženih rješenja nastaviti u on-line modu.

Svim učesnicima su dodijeljeni i certifikati, kao i nagrade kompanije InterProcess. Realizirani praktikum pridonosi razvoju „talent friendly“ sredine u kojoj mladi talenti imaju uvjete za ugodno življenje i razvoj uspješnih karijera, kroz pružene mogućnosti i prilike da unaprijede svoja znanja i iskustva te da se uključe u mrežu talentiranih mladih ljudi i organizacija koje prepoznaju njihove sposobnosti gradeći prepoznatljiv brend.

 Prilog o praktikumu na TV Smart Tešanj  možete pogledati na sljedećem linku:

https://m.youtube.com/watch?v=sEXQhTRQMS0

Arhive

KONTAKT

Fakultetska 1, 72000 Zenica

Centrala: +387(32) 449120

Dekanat: +387(32) 449130

Fax: +387(32) 246612

mf@mf.unze.ba

LOKACIJA

MF Zenica

Share This