+387 (0)32 449120 mf@mf.unze.ba

Lect. Univ. Dr. Constantin Hutanu i Ph. D. Associate Prof. Gheorghe Marc sa University of Alba Iulia (Romania) boravili na MFZE

by | jul 9, 2017 | Posjete

U periodu od 04. do 08.07.2017. godine, u okviru ERASMUS+ mobilnosti, gosti Univerziteta u Zenici i Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici su bili Lect. Univ. Dr. Constantin Hutanu i Ph. D. Associate Prof. Gheorghe Marc sa fakulteta The Faculty of Exact Sciences and Engineering / Department of Exact Sciences and Engineering of ”1 Decembrie 1918” University of Alba Iulia (Romania).

Ispred Univerziteta u Zenici i Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici domaćini su bili Prorektor za međunarodnu saradnju i osig. kvaliteta, Koordinatorica za međuuniverzitetsku i međunarodnu saradnju, te Dekan Fakulteta sa saradnicima.

Program saradnje u okviru mobilnosti je obuhvatio razmjenu značajnih informacija, između ostalih, u okviru: zajedničkih područja mogućih istraživanja, načina izvođenja nastave, informacija o potojećim departmentima na oba fakulteta, mogućnosti zajedničkog učešća u međunarodnim časopisima, učešća u međunarodnim fondovima, organizacije dodiplomskog, magistarskog i doktorskog studija, uslova za napredovanje nastavnika i saradnika, itd. Također, gostujući profesori su imali priliku pratiti tekuće aktivnosti koje se odvijaju na našem Fakultetu: prisustvo odbrani diplomskog rada, prezentacija kompanije BD CareFusion, prezentacija dijela naučno-nastavnog procesa, itd.

Svakako, u nekoliko dana su izvršene detaljne posjete gostiju određenim laboratorijskim kapacitetima Mašinskog fakulteta, kao što su: iDEAlab centar, Laboratorija za mjernu tehniku, Laboratorija za okolinski monitoring, Laboratorija za obradu rezanjem i alatne mašine, itd., gdje su gostima prezentirana područja djelovanja laboratorija u okviru nastave, naučno-istraživačkog aspekta, te saradnje sa privredom.

Također, gosti su imali priliku upoznati se sa karakteristikama grada Zenice i posjetiti tvrđavu Vranduk, te obaviti posjete gradovima Sarajevo, Mostar, Travnik i upoznati se sa kulturno-istorijskim obilježjima, kako ovih gradova, tako i sa ostalim karakteristikama države Bosne i Hercegovine.

Uz zahvalnost gostiju na divno i korisno provedenom vremenu na našem Univerzitetu i Fakultetu, te našim gradovima, iskazana je obostrana želja predstavnika oba Univerziteta i Fakulteta za nastavkom saradnje u širem aspektu, kao i dalje motiviranje nastavnika, saradnika i studenata u procesima mobilnosti. Zahvaljujemo se uvaženim profesorima Lect. Univ. Dr. Constantin Hutanu i Ph. D. Associate Prof. Gheorghe Marc na posjeti jer se time potvrđuje kontinuitet divne i kvalitetne saradnje između Univerziteta u Zenici i Univerziteta ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

Arhive

KONTAKT

Fakultetska 1, 72000 Zenica

Centrala: +387(32) 449120

Dekanat: +387(32) 449130

Fax: +387(32) 246612

mf@mf.unze.ba

LOKACIJA

MF Zenica

Share This