+387 (0)32 449120 mf@mf.unze.ba

iDEAlab pomogao projekat “ZENICA 2.0”

by | jun 14, 2017 | Dešavanja

Članovi iDEAlab centra Mašinskog fakulteta u Zenici pomogli su realizaciju projekta “Zenica 2.0” koji je organizovao kolektiv umjetnika “Moving Island” u saradnji sa djecom bez roditeljskog staranja iz zeničkog centra “Porodica Dom”. Za potrebe ovog projekta, iDEAlab tim izradio je 3D makete arhitektonskih modela koje je tim Moving Island-a osmislio sa mladim zeničanima.

Više o projektu “Zenica 2.0” i kolektivu “Moving Island” procitajte u nastavku.

“Moving Island” je nedavno oformljeni kolektiv sastavljen od 6 profesionalnih umjetnika aktivnih u različitim umjetničkim medijima. Čvrsto vjerujemo da naša raznovrsna individualna iskustva i vještine mogu doprinijeti stvaranju (kulturno) bogatijeg i raznovrsnijeg društva u Bosni i Hercegovini i šire. Svake godine planiramo realizirati najmanje dva socijalno-angažirana umjetnička projekta, te na kraju svakog projekta evaluirati proces i stvoriti uslove kako bi se projekat nastavio razvijati i nakon svog formalnog završetka.

ZENICA 2.0 je projekat s djecom iz „Porodica Dom”, Centra za djecu bez roditeljskog staranja u Zenici. Nakon konstruktivnog dijaloga s upravom, dogovorili smo saradnju te započeli rad sa desetinom djece, štićenika doma. Kroz prostorne intervencije i dokumentovanjem ideja kroz film i fotografije, cilj projekta je ne samo probuditi svijest, nego i aktivirati zajednicu da postanu aktivni sudionici u stvaranju boljeg grada Zenice (nažalost, intervencije u vidu skulptura sa LEGO kockicama su uništene u toku samo nekoliko dana od postavljanja).

Projekat je počeo u junu 2016.god. Vođeni njihovom maštom istraživali smo potencijalne arhitektonske i infrastrukturalne promjene Zenice, kako bismo kreirali ‘savršen’ zamišljeni grad. Koliko drugačije bi grad mogao izgledati? Šta bi željeli otkloniti ili izgraditi u gradu? Šta je sa igralištima i parkovima? Kako se boriti sa zagađenjem? Gdje se ljudi najčešće okupljaju i zašto baš tu? Ako bi mogli izgraditi jednu građevinu/prostor, šta bi to bilo i gdje bi to izgradili?

Nakon uvodna dva dana predavanja i razmjene ideja o arhitekturi i dizajnu grada, mašti i snovima, počeli smo šetnju i vožnju kroz Zenicu u manjim grupama. Opremljeni malim video kamera, djeca su dokumentovala svoja putovanja. U isto vrijeme su preko snimka govorili o promjenama koje bi željeli vidjeti i o estetici određenih prostora i zgrada. Uz video-šetnje, pitali smo djecu da kroz fotografiju pokažu šta oni doživljavaju kao „lijepa” i „ružne” mjesta / prostore u Zenici. Pregledavajući snimke i fotografije, otvorili smo dijalog o estetici i funkciji prostora u gradovima. Zašto je nešto lijepo i zašto je nešto ružno? Šta neko mjesto / prostor / zgrada doprinosi gradu u smislu društvenog, ekonomskog i kulturnog konteksta?

U jednom trenutku u toku procesa, privukla nas je ideja i projekat njemačkog umjetnika Jan Vormann-a. Ideja je inspirisala mnoge ljude širom svijeta da učestvuju u njegovim umjetničkim akcijama, a praksa je izrasla u svjetsku mrežu. Ideja je jasna, jednostavna i razigrana: Popravite praznine i pukotine zgrada, zidova, podova, stepenica i krovova u gradovima. Rad ima lijepu estetiku i daje boju i imaginaciju gradu. U kontekstu “stvaranja boljeg grada” bili smo vrlo nadahnuti i postali dio ove globalne umjetničke mreže. Željeli bismo motivirati djecu “Dom Porodica” da nastave raditi na ovom projektu i nakon izložbe.

Izložba sadrži projekcije video šetnji, 3D printove željenih i zamišljenih prostora, 3D animaciju, selekciju fotografija lijepih i ružnih prostora, dokumentaciju prostornih intervencija sa LEGO kockicama, crteže, soundscape Zenice i glasovne snimke snova i želja djece sa kojima smo radili.

Moving Island: Irma Saje, Vedad Orahovac, Elma Selman, Asja Krsmanović, Zulfikar Filandra, Thomas Steyaert

Arhive

KONTAKT

Fakultetska 1, 72000 Zenica

Centrala: +387(32) 449120

Dekanat: +387(32) 449130

Fax: +387(32) 246612

mf@mf.unze.ba

LOKACIJA

MF Zenica

Share This