+387 (0)32 449120 mf@unze.ba

Harun Hercegovac – diplomant

by | okt 26, 2023 | Priče studenata

Još kao učenik Prve gimnazije u Zenici, znao sam da će moj profesionalni poziv biti iz oblasti inženjerstva i tehničkih nauka. Obzirom da sam studij odlučio nastaviti u svom rodnom gradu, Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici bio je izbor koji mi se sam nametnuo, shodno znanju i mogućnostima koje fakultet pruža, te njegovoj dugogodišnjoj tradiciji u visokom obrazovanju.

Znanja i radne navike, koje sam stekao u gimnaziji, su bile od velikog značaja u savladavanju izazova i izvršavanju obaveza, koje fakultet sa sobom nosi. Poredredovnog dodiplomskog studija na Mašinskom fakultetu u Zenici, uvijek sam tragao za dodatnim znanjem, usavršavanjem, vannastavnim aktivnostima i izražavanju svoje kreativnosti.

Već na prvoj godini studija, pridružujem se i postajem član iDEAlab centra, na Mašinskom fakultetu u Zenici. Mjesto na kojem studenti mogu da svoje inovativne i kreativne ideje pretoče u djelo, koristeći se CAD tehnologijama, te tehnologijama 3D printanja i skeniranja. Upravo uz podršku iDEAlab centra, te znanjima i vještinama koje sam sticao na fakultetu, zajedno sa svojim kolegama sam organizovao radionice i projekte koje su imali za cilj probuditi želju za učenjem tehničkih nauka, konkretno tehnologija 3D printanja i modeliranja, kod srednjoškolaca, i potaknuti ideju kod učesnika za razvoj poduzetništva, ličnog znanja i usavršavanja.

Kako sam se sve više interesovao za CAD tehnologije, pored redovnog studija sam se i dodatno usavršavao u toj oblasti, i stekao brojne SOLIDWORKS certifikate, od kojih su najznačajniji CSWP – Certified SOLIDWORKS Professional in Mechanical Design, CSWPA-SM – Certified SOLIDWORKS Advanced Professional in Sheet Metal, CSWP-S – Certified SOLIDWORKS Professional in Simulation. Certificiranje u softveru SOLIDWORKS bilo je omogućeno i podržano od strane Mašinskog fakulteta uZenici, za one studente koji žele da svoja znanja i vještine usavrše i validiraju ih na pravi način.

Na trećoj godini dodiplomskog studija dobijam Povelju dekana Mašinskog fakulteta u Zenici za najbolji postignuti uspjeh, te iste godine postajem aktivni član u programu STEM akademije u Zenici, kao edukator. Na završnoj, četvrtoj godini studija sam imao čast da budem senior sudija na Državnom prvenstvu u robotici koje je održano u Zenici, u organizaciji Svjetske robotske olimpijade (World Robot Olympiad).

Nakon završenog četverogodišnjeg dodiplomskog studija, nastavljam sa školovanjem i upisao sam postdiplomski, master studij na Mašinskom fakultetu u Zenici, na odsjeku inženjerski dizajn proizvoda.

Iskoristio bih svoju priču kao motiv i podstrek za sve studente i buduće brucoše, da se dodatno usavršavaju pored redovnog studija, te da maksimalno iskoriste sve mogućnosti i prilike koje naš fakultet nudi.

Arhive

en_USEN
Share This