+387 (0)32 449120 mf@mf.unze.ba

Ekipa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici pobjednik je YEP/IEEE Innovation Hackathona Sarajevo 2016 godine sa inovacijom u oblasti obrazovanja – „PiProjector“.

Studenti Univerziteta u Zenici, Harun Hrustić, Bošnjak Armin, Kenan Beganović, Ajla Divoš, Anida Ibrahimagić, Lejla Međić, Nizama Perenda i Ramiz Mujčinović, ponudili su rješenje koje je devetočlani žiri ocijenio najboljom i najperspektivnijom inovacijom u konkurenciji 13 timova sa 7 elektrotehničkih, IT, mašinskih i ekonomskih fakulteta iz čitave BiH. Žiri su činili stručnjaci iz Australije, Kanade, USA, Velike Britanije i BiH.

Pobjednički tim radio je uz podršku mentora Mr.sc. Denisa Spahića, Višeg asistenta i voditelja iDEALab centra Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici.

PiProjector je uređaju koji je namijenjen učionicama koje posjeduju projektor, a nemaju laptop ili računar sa kojeg bi se upravljalo prezentacijama. Dodatno, PiPro može raditi kao digitalni grafoskop koji omogućava korisnicima ovog uređaja da rukopis ili crtež sa papira prenesu na platno ili monitor u realnom vremenu. PiPro je baziran na Raspberry Pi mikro računaru, a posjeduje i 7” ekran osjetljiv na dodir, Raspberry Pi kameru, WiFi tastaturu sa touchpad-om te autonomnu bateriju od 15600 mAh. Kompletno kućište izrađeno je tehnologijom 3D printanja.

Arhive

Share This