+387 (0)32 449120 mf@mf.unze.ba

Dana 23.05.2016. godine studenti Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici svih odsjeka III godine i odsjeka Inženjerska ekologija sa IV godine I ciklusa studija su u pratnji Dekana – doc. dr. sc. Fuada Hadžikadunića, Prodekanese za NiSP – v. prof. dr. sc. Amre Talić-Čikmiš, Direktora CIRP UNZE i Šefa Katedre za održavanje – prof. dr. sc. Darka Petkovića, saradnika sa Katedre za inženjersku ekologiju – doc. dr. sc. Džafera Dautbegovića i v. as. mr. sc. Muvedeta Šišića, kao i g-đe Amre Pojskić i gosp. Seada Čizmića iz Ministarstva za zaštitu okoliša Zeničko-dobojskog kantona obavili edukativno-stručnu posjetu eminentnim preduzećima ALUMINIJ d.d. Mostar, INTERA Tehnološki park Mostar, JKP STANDARD Konjic, i JP DEPONIJA – UBORAK Mostar.

U organizaciji Mašinskog fakulteta UNZE i Centra za inovativnost i poduzetništvo UNZE, studenti sa odsjeka ekološkog inženjerstva i obnovljivih izvora energije, inženerskog dizajna, proizvodnih tehnologija i održavanja, na izvrstan su način spojili teorijska znanja s njihovom primjenom u praksi.

Za 42 studenta, uključujući i gostujuće studente sa Odisee Univerziteta iz Belgije, organiziran je opsežan stručni obilazak Aluminijevih proizvodnih pogona Anoda, Elektrolize i Ljevaonice, gdje su im domaćini bili direktori Elektrolize i Ljevaonice Boris Vican i Zoran Raspudić, te rukovoditelj proizvodnje u Anodama Marko Petković i inženjerka proizvodnje u Anodama Sanda Bohm. Osim proizvodnog dijela, poseban naglasak je, s obzirom na njihovu struku, bio na održavanju, primjeni ultrazvučne dijagnostike u provjeri kvaliteta proizvoda, ali i na zaštiti čovjekove okoline, odnosno na ekološkom aspektu rada. Inače, u Upravnoj zgradi Društva studenti su se upoznali i s poviješću, kao i s poslovanjem i značajem Aluminija danas, a trosatnu su posjetu završili obilaskom tvorničkog Vrta.

Posjeta INTERA Tehnološkom parku je upriličena sa ciljem upoznavanja studenata o značaju spajanja visokoobrazovnih institucija sa privrednim okruženjem, te značajem pružanja specijalističkih obuka koje imaju značajan doprinos u upošljavanju mladih kadrova na domaćem i stranom tržištu. Gosp. Davor Krezić je, pored ostalog, na primjeru firme ALFA THERM ukazao na značaj spoja edukacije i potrebe tržišta za kvalitetnim kadrovima. Studenti su pored obilaska TP imali priliku pogledati 2 interesantne video prezentacije: Svijetla strana Hercegovine i promotivni video ALFA THERM kompanije.

U domenu preduzeća koja se bave upravljanjem otpadom studenti su obišli reciklažne pogone u Centru za upravljanje otpadom JKP Standard Konjic, te Centar za upravljanje otpadom JP Deponija Uborak Mostar. Studenti su imali priliku vidjeti kompletne sisteme za prikupljanje i sortiranje raznih oblika otpada, kao sirovine za određene tehnologije npr. u metalskoj industriji ili kao sirovine za pravljenje energenata tipa RDF goriva, itd.

Nakon uspješnog stručnog dijela ekskurzije, studenti i profesori su uživali u obilasku stare jezgre grada i Starog mosta u Mostaru.

 

Menadžment Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, kao i gore pomenuti studenti, se od srca zahvaljuju Menadžmentu gore pomenutih preduzeća: ALUMINIJ d.d. Mostar, INTERA Tehnološki park Mostar, JKP STANDARD Konjic, i JP DEPONIJA – UBORAK Mostar na predivnom prijemu i oplemenjivanju saznanja iz tehničkih oblasti i oblasti ekološkoga aspekta.

Arhive

Share This