+387 (0)32 449120 mf@mf.unze.ba

CIP, MF I PTF UNZE: POSLOVNI DAN ZA STUDENTE U TEŠNJU

by | maj 16, 2018 | Posjete

Treći veliki poslovni dan u ljetnjem semestru akademske 2017/18.godine za studente Mašinskog i Politehničkog fakulteta, bio je ponedeljak 14.05.2018.godine kada su u okviru  nastave na Katedri za industrijsko inženjerstvo i CIM sisteme posjetili 4 poslovna sistema u Tešnju.

Praktičan nastavni proces započeo je posjetom poslovnom sistemu BME Tešanj – Ovo je privatna holandska fabrika koja radi kamionske prikolice razlicitih vrsta izvedbi (od velikih prikolica za prevoz zivežnih namjernica sa specijalnih prikolica za kamione tegljače). Pored kamionskih prikolica rade se i sistemi unutrašnjeg transporta (teleskopski sistemi transportera, sistemi kontinuiranog transporta) za pošte, banke, aerodrome i dr. koji se u svijetu prodaju pod brendom engleske firme SOVEX. Domaćini posjete bili su šefovi odsjeka u BME-u gosp. Almir Plančić, Amir Ljavaković i Nermin Huskić.

Nakon ove posjete slijedila je posjeta poslovnom sistemu HIFA-OIL. Cilj ove posjete je se bio da se studenti upoznaju sa poslovnim modelom najvećeg BH distributera goriva. Poslovni sistem HIFA-Oil ne postoji dugo vremena ali je uspio da za ovo vrlo kratko vrijeme postane regionalno prepoznatljiv. Bilo je vrlo zanimljivo čuti kako se razvijaju i rastu ovakvi poslovni sistemi te kako se oni bore i posluju u globalnom kontekstu u kojem rade. Studenti su vidjeli u kojim smjerovima se razvija kompanija HIFA-Oil te šta su naredni strateški koraci ove firme i kako oni vide budućnost logistike u svom sektoru djelovanja. Naš domaćin je bio CoE dr.sc. Venan Hadžiselimović.

Planom nastave slijedila je posjeta poslovnom sistemu ENKER gdje su studenti imali priliku da se upoznaju sa jednim od rijetkih proizvođača industrijske keramike u regionu i BiH. U ovom vrlo interasantnom poslovnom sistemu naš domaćin je bio ing. Elvis Halilović.

I na kraju radnog dana slijedila je posjeta poslovnom sistemu POBJEDA Tešanj – Ovo je jedan od najstarijih poslovnih sistema u Tešnju i na neki način simbol tešanjske industrije. Osnovni proizvodi su pumpe za automobilsku industriju mada se rade i pumpe za druge različite namjene (pumpe za poljoprivrednu mehanizaciju, traktore, kamione i dr.). Visoka preciznost, složenost i kvalitet elemenata koji se rade u Pobjedi su osnovne karakteristike mašinske obrade koja prati zahtjeve poznatih naručilaca proizvoda kao što su Mercedes, VW, Audi i dr. poznati automobilski brendovi. Naš domaćin ce biti izvršni direktor za proizvodnju dipl.ing. Armin Ćostovic sa svojim timom saradnika. Kako u Pobjedi značajan dio pripreme proizvodnje predstavlja priprema modela za livnicu u Turbetu to je domaćinima predstavljen je novi studijski program Dizajn i Tehnologije u Drvopreradi (DTD) na MF UNZE kao i projekt GIZ-RIPEUD – Razvoj inovativnog procesa edukacije i umrežavanja u oblasti drvoprerade u Srednjoj Bosni.

Arhive

KONTAKT

Fakultetska 1, 72000 Zenica

Centrala: +387(32) 449120

Dekanat: +387(32) 449130

Fax: +387(32) 246612

mf@mf.unze.ba

LOKACIJA

MF Zenica

Share This