+387 (0)32 449120 mf@mf.unze.ba

CIP, MF I PTF UNZE: POSLOVNI DAN ZA STUDENTE U SREDNJEBOSANSKOM KANTONU

by | maj 8, 2018 | Posjete

Drugi veliki poslovni dan u ljetnjem semestru akademske 2017/18.godine za studente Mašinskog i Politehničkog fakulteta, bio je ponedeljak 07.05.2018.godine kada su u okviru  nastave na Katedri za industrijsko inženjerstvo i CIM sisteme i Katedri za održavanje posjetili 3 poslovna sistema u SBK.

Započelo je u 8,45 h posjetom poslovnom sistemu TISAL Busovača gdje su studenti imali priliku vidjeti dva različita ali komplementarna proizvodna programa. U prvom koji proizvodi hemijske proizvode za higijenu vidjeli su način proizvodnje različitih vrsta deterdženata i elemenata hemijskih a u drugom savremenu proizvodnju elemenata od plastike kako za hemijsku industriju tako i proizvoda široke potrošnje (poljoprivreda, domaćinstva I dr.). Domaćin Mahir Mujić, director TISAL-a sa brojnom ekipom saradnika objasnio je concept razvoja ove firme, sadašnje stanje tehnologija i ulaganja, koncepcije održavanja i marketinga koje kompanija koristi.

Nakon toga slijedila je posjeta drugom poslovnom sistemu iz segmenta industrije masivnog namještaja kompaniji TAMEX. Nakon pozdravnog obraćanja jednog od vlasnika i direktora gosp. Ibreljić Zikreta slijedila je više nego dvosatna posjeta (11,00-13,15 h) koja je započela iz odjela primarne prerade, preko odjela sušara do finalnih pogona gdje su studentima prezentirane obrade složenih elemenata masiva kreveta i stolova na CNC višeosnim centrima. Kraj posjete obilježio je obilazak izložbenog salona u kome je upriličen razgovor sa domaćinima i manja pauza za obrok i osvježenje studenata.

Treći poslovni sistem čiji je obilazak započeo u 13,45 h bio je MS WOOD iz Fojnice u kome je studentima domaćin bio glavni inženjer za kvalitet proizvoda gosp. Fikret Šabić. U ovom jednom od najrespektabilnijih BH proizvođača namještaja student su imali priliku da vide dva različita proizvodna koncepta – masovnu proizvodnju stolica za poznate svjetske lance prodaje kao i proizvodnju vrlo luksuznih i specifičnih proizvoda elemenata enterijera i elemenata za domaćinstva. U razgovoru sa domaćinima u Tamex-u kao i sa direktorom HRM-a MS Wood.a gosp. Mirsadom Softić i ing.Sakibom Sinanovićem, menadžerom razvoja i tehničke pripreme, predstavljen je novi studijski program Dizajn I Tehnologije u Drvopreradi (DTD) na MF UNZE kao i projekt GIZ-RIPEUD – Razvoj inovativnog procesa edukacije i umrežavanja u oblasti drvoprerade u Srednjoj Bosni.

Arhive

KONTAKT

Fakultetska 1, 72000 Zenica

Centrala: +387(32) 449120

Dekanat: +387(32) 449130

Fax: +387(32) 246612

mf@mf.unze.ba

LOKACIJA

MF Zenica

Share This