+387 (0)32 449120 mf@mf.unze.ba

CIP I MF UNZE: POSJETA ŠUMARSKOM FAKULTETU U BEOGRADU NA PROJEKTU RIPEUD

by | maj 16, 2018 | Posjete

U sklopu rada na projektu GIZ-RIPEUD – Razvoj inovativnog procesa edukacije i umrežavanja u oblasti drvoprerade u Srednjoj Bosni kao i razvoja  novog studijskog programa  Dizajn i Tehnologije u Drvopreradi (DTD) na MF UNZE, šef projekta prof.dr Darko Petković i mr.maš. Almir Akvić iz zeničke drvoprerađivačke firme AL-EX  boravili su na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (www.sfb.bg.ac.rs), gdje im je domaćin bio prodekan red.prof.dr Zdravko Popović.

Prof. Popović je predstavio jednu od najstarijih visokoškolskih institucija u Srbiji koja će 2020 slaviti 100 godina postojanja sa posebnim predstavljanjem studijskog odsjeka Tehnologije, menadžment i projektovanje namještaja i proizvoda od drveta (TMP). Prof.Petković je predstavio stanje drvoprerađivačkog sektora u BiH, posebno u regiji Srednje Bosne sa naglaskom na poslovne sisteme kojima UNZE gravitira i gdje redovno organizuje I dio nastavnog procesa ili prakse za svoje studente.

Poseban razgovor vođen je sa v.prof. Jelenom Matić, dizajnerom sa Katedre za finalnu preradu drveta i voditeljkom Centra za projektovanje i dizajn enterijera i nameštaja, Ovaj Centar je osnovan 2004. godine u okviru Katedre finalne prerade drveta. Potreba za osnivanjem Centra nastala je kao rezultat činjenice da je u okviru nastavnog programa Odsjeka TMP počelo sa radom Usmerenje za projektovanje nameštaja i enterijera, sa nizom predmeta iz uže stručno-umjetničke oblasti, koji su se po prvi put izučavali u tom obimu na Šumarskom fakultetu. Prof. Matić predstavila je u obilasku fakulteta najvažnije radove studenata nastalih u okviru rada Centra i smjera TMP. Iskazana je puna spremnost za saradnju i pomoć MF UNZE na razvoju novog studijskog odsjeka DTD. Prof.Petković je iskazao i interes za povezivanje Odsjeka za ekološki inžinjering i zaštitu zemljišnih i vodnih resursa SF UB sa sličnim odsjekom na MF UNZE.

Arhive

KONTAKT

Fakultetska 1, 72000 Zenica

Centrala: +387(32) 449120

Dekanat: +387(32) 449130

Fax: +387(32) 246612

mf@mf.unze.ba

LOKACIJA

MF Zenica

Share This