+387 (0)32 449120 mf@unze.ba

Belmin Hinović – diplomant

by | apr 11, 2023 | Priče studenata

Kao gimnazijalac sam se više zanimao za društvene, nego za tehničke nauke. Međutim, to me nije spriječilo da razmislim o upisu na Mašinski fakultet u Zenici kada sam saznao za mogućnosti koje taj fakultet nudi.

U početku sam bio zabrinut da moje prethodno slabije poznavanje fizike i matematike neće biti dovoljno za ovaj tehnički fakultet. Međutim, kada sam počeo studirati sve se brzo promijenilo. Prvi ispit koji sam položio bila je upravo fizika!

Ubrzo nakon toga sam se po prvi put susreo sa CAD (Computer Aided Design) tehnologijama i nije trebalo mnogo vremena da se zaljubim u ovu granu nauke. CAD tehnologije su od tada postale neizostavan dio moje svakodnevnice. Zbog toga sam se na fakultetu pridružio iDEAlab centru, kreativnoj laboratoriji koja ima za cilj podsticanje i razvoj poduzetničkih i inovativnih ideja kod studenata. Tu sam pored CAD tehnologija zavolio i tehnologiju 3D printanja zbog činjenice da sam pomoću 3D printera svoje ideje mogao pretvoriti u fizičke proizvode. U iDEAlabu sam sa svojim kolegama imao učešće u mnogim studentskim projektima, ali i onim koji su imali humani karakter, te značaj za širu društvenu zajednicu. Najveću satisfakciju u tom periodu mi je predstavljalo to što su projekti u iDEAlabu bili prepoznati, te je kao rezultat tih aktivnosti fakultet dobio vrijednu opremu u vidu najmodernijih 3D printera i 3D skenera.

Na trećoj godini studiranja sam aplicirao na ERASMUS+ program razmjene studenata, te uz pomoć i podršku Mašinskog fakulteta otišao na studentsku razmjenu na Univerzitet u Jaén u Španiju gdje sam proveo jedan semestar. Tamo sam imao priliku da upoznam različite ljude i kulture, steknem nova znanja i proživim jedan od najljepših perioda mog života.

Naredne godine sam aplicirao na program „Internship Programme of German Business“ za obavljanje prakse u Njemačkoj gdje sam dobio priliku da svoju praksu obavljam u Wuppertalu, u kompaniji EMKA. U EMKA-i sam bio dio R&D tima, te sam imao priliku da zajedno sa njemačkim kolegama radim na poslovima razvoja novih i optimizaciji postojećih proizvoda koristeći CAD tehnologije i FEM analize.

Tokom studiranja sam imao čast da zajedno sa svojim kolegama osvojim dvije vrijedne nagrade: treće mjesto na Prvom BH Makethonu održanom u Sarajevu, te izbor među 10 najboljih preduzetničkih ideja na IX Berzi preduzetničkih ideja u Podgorici.

Moje prethodne vještine i znanje stečeno na Mašinskom fakultetu u Zenici, te kroz iDEAlab centar su bili ključni segment prilikom pronalaska prvog zaposlenja nakon studiranja. Nakon završetka studija sam se zaposlio u kompaniji Strojotehnika d.o.o. koja je ovlašteni zastupnik SOLIDWORKS i SolidCAM softverskih rješenja u Bosni i Hercegovini, te Hrvatskoj.

Tokom rada u Strojotehnici sam stekao mnogobrojne SOLIDWORKS certifikate, od kojih je najznačaniji CSWE – Certified SOLIDWORKS Expert in Mechanical Design koji predstavlja najviši nivo certificiranja u SOLIDWORKSU. Trenutno sam član SOLIDWORKS Champion programa u svijetu, alumnista sam Fondacije Zoran Đinđić, te BH Futures Foundation.

Ove godine sam imao priliku prisustvovati 3DEXPERIENCE WORLD 2023 događaju u Neshvillu u SAD-u u organizaciji kompanije Dassault Systèmes, te dodatno proširiti svoja znanja. To je događaj na kojem se okupljaju dizajneri, inženjeri, proizvođači i vodeći ljudi u industriji kako bi diskutovali i podijelili svoja iskustva o najnovijim dostignućima u svijetu tehnologije.

Ovom prilikom dijelim svoju priču kako bih motivisao druge studente da pronađu svoju strast u nekom polju i da se usavršavaju u njemu. Mašinski fakultet u Zenici je sjajno mjesto za učenje i razvoj, a ja sam ponosan što sam bio student ovog tehničkog fakulteta.

Arhive

en_USEN
Share This