+387 (0)32 449120 mf@unze.ba

Arnes Hubljar – diplomant

by | maj 4, 2023 | Priče studenata

Mašinski fakultet je za mene, do samog polaska na isti, bio posao mog oca gdje me vodio često, njegov zanat kojim je održavao mašine za brizganje plastike i sve što ide uz to. Bio mi je zanimljiv, ali nikad previše privlačan. Kroz osnovnu i srednju školu fizika, matematika i društvene nauke su bile nešto što mi se sviđalo, ali nikad nisam ni slutio da ću studirati tehničke nauke. Volio sam logičko zaključivanje, jednostavan i brz pristup rješavanju svih vrsta izazova i zadataka, puno komunikacije i naravno matematiku, pa sam planirao upisati Ekonomiju i Menadžment da bih to najbolje iskoristio. Na kraju sam ipak preko Mašinstva došao i do toga, ali kroz oštriju i detaljniju tehničku i mašinsku prizmu. Dakle, pored želje za nečim sasvim drugim, spletom okolnosti sam završio na Mašinstvu i studentskom životu u Zenici. Sa fakulteta sam ponio po meni najbitnije vještine: logiku, matematiku i komunikaciju koje su mi poslije koristile u karijeri.

Nakon diplomiranja počeo sam da radim kao inžinjer u tehničkoj pripremi, ali to je kratko trajalo, brzo sam našao novi izazov u planiranju proizvodnje i projekata. Prvo veliko iskustvo koje me dovelo do trenutne pozicije je bilo u Prevent Grupaciji kao Projekt menadžer u automobilskoj industriji šivanja autopresvlaka, gdje je bio potreban visok nivo “multitaskinga”, komunikacije s puno timova unutar kompanije, kupaca, dobavljača, putovanja širom Evrope gdje sam upoznao drugačije kulture i ljude. Već tada sam imao priliku da vodeći projekte vodim i različite timove ljudi razvijajući “leadership”. Radeći taj posao brzo sam se zaljubio u automobilsku industriju, koja je jako dinamična, te zahtijeva konstantan rad i razvijanje. Tako velika firma je dala puno prilika i šansi za nekoga ko ima ambiciju i želju da napreduje. Nakon par godina napredujući dobio sam priliku da vodim firmu i veći broj ljudi.

Prije trenutnog posla sam imao kratki skok od godinu dana u mašinskoj obradi u firmi ATT u Gornjem Vakufu gdje sam se za trenutak vratio korijenima mašinstva, a onda sam došao na trenutnu poziciju ponovo kao rukovodioc firme u automobilskoj industriji. Ovog puta, puno drugačije u odnosu na prvo iskustvo, imao sam priliku da budem na samom početku firme gdje smo od prvih koraka i 50 radnika došli danas do 400 zaposlenika. Radi se o firmi Jifeng Automotive Interior BH gdje smo od krojenja i šivanja autopresvlaka, na početku, došli do brizganja pjena i montiranja čitavih proizvoda naslona za glavu za jednog od najbitnijih proizvođača automobila – BMW-a. Imamo dvije lokacije, u Žepču i Zenici, te velike planove za sljedećih par godina u širenju prostornih i ljudskih kapaciteta. Uskoro počinjemo sa proizvodima koji će se ugrađivati u električna vozila, tako da ćemo iz Bosne i Hercegovine biti dio velike promjene u svijetu automobila.

Ponosan sam na činjenicu da u Bosni i Hercegovini, u Zenici i Žepču, radimo i pripremamo se za velike projekte budućnosti, koristeći kao glavnu podlogu znanje s Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, jer veliki broj mojih radnih kolega je pohađao isti.

Arhive

en_USEN
Share This