+387 (0)32 449120 mf@unze.ba

Amila Mehić – diplomantica

by | okt 20, 2023 | Priče studenata

Veoma ambiciozna, vrijedna, uporna, Amila Mehić je diplomantica Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici koja je za sve četiri godine studiranja dobila nagrade Povelje Dekana, a zatim joj je na Svečanoj akademiji povodom 23. godišnjice Univerziteta uručena Nagrada Rektora za najbolji uspjeh, učešće, aktivnosti i ukupan prosjek preko 9 na dodiplomskom studiju Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Stoga, u nastavku vam donosimo kratki intervju sa kolegicom Mehić.

  • Amila nam je otkrila kakav je osjećaj završiti fakultet, a pri tome kao najbolja od najboljih.

 Prije svega osjećaj zahvalnosti na svemu, a potom ponosa i sreće!

  •  Da li je Mašinski fakultet bio tvoj prvi izbor pri upisu na fakultet?

 Prvenstveno ću reći da je moja želja bila upisati jedan od tehničkih fakulteta, a nakon što sam odlučila svoje školovanje nastaviti u    Zenici, jedini logičan izbor je bio Mašinski fakultet.

  •  Odakle si dobila inspiraciju i motivaciju?

Iako većina ljudi smatra da motivaciju i inspiraciju za svoj rad treba pronalaziti u drugim ljudima ili pojedinim situacijama, mislim da je to nešto što čovjek treba da pronađe i razradi sam sa sobom. Obzirom da je vjera sastavni dio mog života, ona je ta koja mi nalaže da tragam za znanjem. Vodeći se tim, dodatna inspiracija ili motivacija mi nije bila potrebna. Naravno, svaki put kada sam doživjela neki neuspjeh, u bilo kakvom obliku, to mi je bila motivacija da dokažem da ja to mogu vrlo lako pretvoriti u izvanredni uspjeh, ali prvenstveno sam samu sebe najviše „gurala“ naprijed, jer odustajanje nikad nije bila opcija.

  •  Čega si se morala odreći tokom studija?

Možda zvuči kao nemoguće, ali zaista ničega. Jednostavno, kroz svoje školovanje sam naučila cijeniti vrijeme, i jako ga dobro rasporediti. Koliko god mi je bilo bitno da sve svoje fakultetske obaveze izvršim na vrijeme, mnogo bitnije mi je bilo da ne zapostavim svoju porodicu, prijatelje, a najprije sebe. Nije to bilo samo studiranje, izlasci na ispite, učenje i slično, tu su i brojne vannastavne aktivnosti u koje sam bila uključena. Kao član iDEAlab-a sa par kolega sam organizovala radionice iz oblasti 3D modeliranja, 3D skeniranja i 3D printanja, učestvovala sam u mnogim radionicama kao i CEEPUS projektima kratkih studentskih ekskurzija. Volontiranjem na važnim manifestacijama, stekla sam mnoga poznanstva, a pored toga sam bila i član Naučno-nastavnog vijeća Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici dvije godine, kao predstavnik iz reda studenata. Ono što je zasigurno obilježilo moje studiranje jeste i direktno učešće u programu STEM akademije u Zenici kao edukator na nivoima 3 i 4. Kroz ovu aktivnost javila se i ljubav prema robotici, a spektar područja interesovanja se još više proširio.

  •  Ko je bio tvoja najveća podrška?

Naravno da ovaj uspjeh nije samo moj, te su moji najbliži ljudi, pored mene, svakako zaslužni za isti. Najveća podrška, ne samo u školovanju, nego u svemu generalno je svakako moja porodica, roditelji i sestra, bez kojih ne bih bila tu gdje jesam. Naravno, kroz cijeli put školovanja pored mene je uvijek bio i kao najveći kritičar i kao najveća podrška moj Harun, koji ima zasluge i u ovom danas pomenutom uspjehu. A ništa manje vrijedni, tu su uvijek bili i moji najbliži prijatelji.

  •  Iako je postao negativni trend kupovine ispita i diplome, postoje i one ljepše i pozitivnije stvari i zlatni studenti/ce poput Amile Mehić, koja preporučuje Mašinski fakultet u Zenici budućim kolegama.

Svakako, onome ko ima želju da upiše tehnički fakultet, preporučujem Mašinski fakultet u Zenici, nije stvar samo učenja predodređene materije, nego i mogućnosti uključenja u razne vannastavne aktivnosti putem kojih se možete dodatno usmjeriti i još više isprofilisati u onome što želite raditi u budućnosti. Na našem fakultetu postoji nekoliko profesora koji zaista pišu lijepe priče, pa postanite dio njih.

  •  Do jučer studentica, danas diplomirana inženjerka mašinstva, koji je recept za uspjeh?

Mala ispravka, obzirom da nastavljam svoje školovanje, smatram da sam i dalje studentica, ali i diplomirana inženjerka mašinstva. Rekla bih da svaka uspješna osoba ima svoj vlastiti recept za uspjeh, jer svako od nas drugačije percipira određene stvari u životu. Za sve u životu, smatram da je neophodno da imate vjeru u Boga, jer bez vjere to nije to. Pored vjere, ljubav prema onome što radite je neupitno značajna, morate biti uporni i ustrajni u svom radu, svakome se dešavaju padovi i određeni neuspjesi, ali bitno je ponovo ustati i nastaviti još jače, možda je to inat koji trebate isto tako pronaći u sebi. Sami ne možemo gotovo ništa, tako da pokušajte biti timski igrač koliko god je to moguće. I na kraju, samo budite strpljivi, jer uspjeh nije nešto što dolazi preko noći, ali isto tako ni neuspjeh ne dolazi preko noći, suštinski vi sami odlučujete. Rekla bih još da će u svakom trenutku postojati neka osoba koja je uspješnija od Vas, zapravo je uspjeh radovati se tuđem uspjehu.

  •  Kakvi su tvoji dalji planovi?

Kao što sam već i prethodno naglasila, trenutni planovi su takvi da nastavljam sa školovanjem, odnosno upisala sam postdiplomski studij, a uporedo s tim, imam i posao u struci, tako da, mnogo obaveza, koje potrebno uklopiti, i jako se dobro organizovati kako ništa od ovoga ne bi ispaštalo.

Arhive

en_USEN
Share This