+387 (0)32 449120 mf@unze.ba

Ahmed Mujkanović – diplomant

by | apr 19, 2023 | Priče studenata

Mašinski fakultet u Zenici nudi brojne mogućnosti kao što su korištenje savremene opreme, mogućnosti apliciranja na ERASMUS+ programe razmjene, učestvovanja u dodatnim aktivnostima kroz iDEAlab centar i brojne druge.
Zahvaljujući fakultetu imao sam priliku stručnu praksu obaviti u Njemačkoj, u kompaniji Germannius GmbH. Radili smo na razvoju, dizajnu i analizi novog klipnog ventila. Ostavljajući pozitivan utisak,saradnja sa direktorom kompanije se nastavila i nakon prakse.

Zbog afiniteta i sklonosti prema novim tehnologijama, pridružio sam se ekipi iz iDEAlab centra. Tu sam se susretao sa tehnologijama 3D printanja kao i 3D skeniranja. Pored znanja stečenog kroz nastavu, znanje koje se usvoji učestvujući na raznim projektima kroz iDEAlab centar su od velikog značaja i dodatni plus pri pronalasku zaposlenja nakon završenog fakulteta. Predanost i posvećenost pri izradi diplomskog rada koji je pripadao specifičnoj oblasti biomehaničkih istraživanja, te nevjerovatno mentorstvo uvaženog prof. dr. Fuada Hadžikadunića, rezultirali su time da sam dobitnik Povelje rektora za naučno-istraživački rad za akademsku 2019/2020 godinu.

Od akademske godine 2020/2021 sam kao spoljni saradnik na Mašinskom fakultetu držao dio vježbi na predmetu CAD tehnologije. Poslovnu karijeru sam započeo kao tehnički menadžer laboratorije za digitalnu fabrikaciju FabLab Sarajevo, gdje sam kroz godinu dana upoznao sjajne inovativne i kreativne ljude i poduzetnike, posjetio nekoliko zemalja kroz razne projekte te usvojio dodatnog znanja na polju 3D printanja, 3D modeliranja, 3D skeniranja, te Augmentovane i Virtualne realnosti (eng. Augmented Reality, Virtual Reality). Nakon godinu dana predivnog iskustva u FabLab-u Sarajevo, svoj put nastavljam u firmi Strojotehnika d.o.o. kao tehnička podrška za korisnike SolidWorks, SolidCAM i 3DEXPERIENCE softverskih rješenja. Strojotehnika d.o.o. je ovlašteni zastupnik za navedena softverska rješenja za Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

Konstantno učenje, napredovanje i stručno usavršavanje su ključni dio poslovnog okruženja za jednog mladog inženjera, ali rekao bih i čovjeka.

Arhive

en_USEN
Share This