+387 (0)32 449120 mf@mf.unze.ba

Saradnja iDEAlab-a Mašinskog fakulteta UNZE i Kantonalne bolnice Zenica

by | maj 27, 2018 | Dešavanja

Proteklih dana, u saradnji Odjela za neurohirurgiju Kantonalne bolnice Zenica i  iDEAlab centra Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, urađena je kompleksna rekonstrukcija velikog koštanog defekta glave korištenjem posebnog 3D kalupa. Projekat su realizirali Mr.sci.med.dr. Hakija Bečulić i  Mr.sci. Denis Spahić.

Radi se o mladom pacijentu kojem je zaostao veliki defekt lobanje nakon teške kraniocerebralne povrede. Defekt je, praktično, obuhvatao cijelu desnu polovinu lobanje i protezao se na krov očne šupljine, što je predstavljalo veliki estetski i funkcionalni problem. Obzirom na veličinu defekta, nije bilo moguće načiniti adekvatnu rekonstrukciju primjenom standardnih neurohirurških metoda. Bilo je potrebno milimetarski precizno napraviti adekvatan flap kojim bi se zatvorio koštani defekt. Uz pomoć osoblja iDEAlab centra, na osnovu 3D kompjuterizirane tomografije glave i tehnologije 3D printanja,  napravljen je originalan kalup koji je korišten u toku operacije u cilju precizne rekonstrukcije koštanog defekta. Operacija je protekla uredno, uz odlične estetske i funkcionalne rezultate.

Napominjemo da je ovo prvi put u našoj zemlji, a i šire, da se koristi ovakva metoda za rekonstruiranje velikog defekta na glavi. Kompletan projekat je realiziran u Zenici, što mu daje poseban značaj. Pokazali smo da se i u teškim materijalnim uslovima, uz optimalno korištenje svih raspoloživih resursa, mogu postići zavidni rezultati. Ovim primjerom izuzetno korisne kolaboracije inženjeringa i medicine, Kantonalna bolnica Zenica i njeno osoblje pokazuju spremnost i obučenost da prate svjetske trendove.

U perspektivi  se namjerava proširiti obim suradnje kroz zajedničke istraživačke projekte koji se bave primjenom različitih novih tehnologija u medicini, posebno u neurohirurgiji.

Punu podršku realizaciji projekta dali su menadžment Kantonalne bolnice Zenica i Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Priču su zabilježile i kamere BHRT-a.

Arhive

KONTAKT

Fakultetska 1, 72000 Zenica

Centrala: +387(32) 449120

Dekanat: +387(32) 449130

Fax: +387(32) 246612

mf@mf.unze.ba

LOKACIJA

MF Zenica

Share This