+387 (0)32 449120 mf@mf.unze.ba

U periodu od 19. do 22.02.2017. godine predstavnici Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici su zajedno sa predstavnicima Tvornice cementa Kakanj i Općine Kakanj bili u stručnoj posjeti Institutu I.A.R. (Institut fur Aufbereitung und Recycling) RWTH (Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule) Aachen, gdje je domaćin bio Univ. Prof. Dr. Ing. Thomas Pretz. U sklopu stručnih aktivnosti i posjeta izvršen je obilazak savremenih postrojenja za obradu otpada WEAG GmbH u Friedbergu (Hessen), gdje je domaćin bio Dr. J. Roth, zatim sjedišta kompanije Herhof u Solmsu, gdje je domaćin bio Dipl. Kfm./M.Sc. Sascha Ebersberger, te Renneroda sa pogonom za MBO tretman. Zatim, u okviru posjete Institutu I.A.R. RWTH prezentacije, predavanja i praktični prikaz tretmana uzoraka RDF/SRF-a izvršio je Prof. Pretz. U okviru prezentacije Instituta prikazane su kvalitetne informacije o tehnologiji pripreme za proizvodnju i uzorkovanje RDF/SRF alternativnih goriva, te iskustvima značajnim za primjenu u cementnoj industriji.

 

Svakako, u okviru dijela akademske saradnje predstavnici Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici su imali ugodne razgovore sa Prof. Pretzom u kontekstu studijskih odsjeka, izlaznih diploma, načinu studiranja, konceptu Master i PhD ciklusa, veze fakulteta sa industrijom, itd. O kakvoj se veličini Univerziteta RWTH u Aachenu radi govore, između ostalih, slijedeći podaci: zimski semestar je upisalo 44.517 studenata na 9 fakulteta, 6.582 su brucoši, a 3.261 student pohađa Master ciklus. Izrada PhD teza je isključivo vezana za projekte/industriju, a kvantitet se kreće od min. 4 do max. 12 kandidata/tema, zavisno od broja projekata. Koncept univerzitetske infrastrukture je takav da su u gradu Aachenu smještene zgrade za predavanja sa određenim laboratorijama, a instituti su smješteni blizu grada. Planira se novi C.A.R.L. predavački centar koji će imati 11 sala za predavanja i 16 prostorija za seminare, a koštat će 45 mil. eura.

 

U ime Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici ljubazno se zahvaljujemo Prof. Pretzu na izuzetnom prijemu i organizaciji aktivnosti u sklopu stručno-akademskog boravka. Naravno, posebnu zahvalu također upućujemo menadžmentu TCK na upriličenju ovakve posjete u sklopu aktivnosti vezanih za projekat.

Arhive

Share This