+387 (0)32 449120 mf@mf.unze.ba

Dana 29.08.2016. godine u Dekanatu Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici je upriličen radni sastanak kojem su prisustvovali: predstavnici GIZ-a – gosp. Karl-Heinz Jach, gosp. Krunoslav Rašić i v.as. MA Ivana Nevesinjac, kao i Dekan – doc. dr. Fuad Hadžikadunić, Prodekanesa za NiSP – v.prof. dr. Amra Talić-Čikmiš, Prodekan za NIR – v.prof. dr. Nedeljko Vukojević i Šef Katedre za održavanje i Direktor CIP UNZE – prof. dr. Darko Petković.

Na sastanku su date informacije o programu EU ProLocal kojeg implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbei (GIZ) GmbH. Opći cilj programa EU ProLocal je doprinijeti dinamičnijem ekonomskom i društvenom razvoju kroz integrirani pristup za osnaživanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (MSP). EU ProLocal  podržava 4 sektora; metaloprerađivački, drvoprerađivački, poljoprivredni sektor i sektor turizma, u ukupno 20 općina na 3 lokaliteta na području Bosne i Hercegovine.

U cilju ostvarivanja programskih ciljeva i pružanja podrške koja je orijentirana potrebama privatnog sektora, program ”okuplja” organizacije koje mogu utjecati na poboljšanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u navedenim sektorima. Jedan od instrumenata za to je povezivanje preduzeća, akademske institucije i javnog sektora kroz tzv. Triple-Helix model.

 

Predstavnici Mašinskog fakulteta su, između ostalog, predočili informacije o višegodišnjoj povezanosti Fakulteta sa privrednim subjektima kroz razne oblike saradnje, stalnom trendu povećanja saradnje sa realnim proizvodnim sektorom, iskustvima u međunarodnim projektima, itd. Ukazano je na to da Mašinski fakultet, zbog značajne saradnje sa privredom, može ponuditi ideje za moguće pravce realizacije Triple-Helix modela, a što će biti predmetom narednih sastanaka.

Arhive

Share This