+387 (0)32 449120 mf@mf.unze.ba

Posjeta Univerzitetu OWL – ’University of Applied Sciencies Ostwestfalen-Lippe’ Lemgo, NJEMAČKA i potpisivanje ‘Pisma namjera’

by | okt 10, 2018 | Posjete

U periodu od 03. do 06.10.2018. godine predstavnici CIP UNZE i Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici su bili u radnoj posjeti Univerzitetu ’University of Applied Sciencies Ostwestfalen-Lippe’ Lemgo, NJEMAČKA.

Osnovni povod radne posjete bio je potpisivanje ‘Pisma namjera’ između Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, Fakulteta za mašinske tehnologije i mehatroniku i Fakulteta za proizvodnju i ekonomiju čime je izražena želja za međusobnom saradnjom u oblastima od zajedničkog interesa ovih institucija: razvoja dualnog koncepta studija, saradnje u razvijanju nastavnih planova u oblastima mehatronike, robotike, inženjerske informatike, učešća studenata, osoblja i nastavnika u programima mobilnosti, organizaciji ljetnih škola, organizaciji konferencija, itd.

Pored ove značajne aktivnosti, između ostalih, vrlo su značajne još dvije: posjeta kompaniji ‘MIELE’ u Guterslosch-u i učešće u međunarodnoj konferenciji PRODUCTION ENGINEERING AND MANAGEMENT.
Sa predstavnicima ostalih institucija koje su uzele učešće u posjeti Univerzitetu OWL: GIZ, Mašinski fakultet Univerziteta ‘Džemal Bijedić’ Mostar, FSR Sveučilišta u Mostaru, Mašinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, ZEDA Zenica, izvršena je posjeta renomiranoj njemačkoj kompaniji MIELE u Guterslosch-u u Njemačkoj. Kompaniju su osnovali 1899. godine Carl Miele i Reinhard Zinkann, a danas postoji kroz učešće još 80 familija kao shareholdera i jedan je od svjetskih lidera u oblasti bijele tehnike, kućanskih aparata, profesionalnih aparata i uređaja za ‘pametne kuće’. Pored nekoliko fabrika u Njemačkoj tu je i nekoliko fabrika širom Evrope i Svijeta. U Gutersloh-u je smještena glavna direkcija, a sa razvojnim segmentom i proizvodnjom ova divizija sa oko 6.000 zaposlenih predstavlja najveću tvornicu koncerna MIELE koja ukupno ima 20.098 zaposlenih. Promet kompanije danas iznosi 4.1 milijarde eura, a od 14 tvornica 8 se nalazi u Njemačkoj. Prezentacija kompanije je prvostepeno obuhvatila pojašnjenje koncepta rada kompanije na principu digitalnog inženjerstva, odnosno koncepta ‘digitalne fabrike’. Nakon prezentacije kompanije izvršena je posjeta proizvodnim pogonima i montažnim linijama za proizvodnju veš mašina (inače proizvode 900 vrsta). Učesnici posjete su imali priliku vidjeti jednu od najsavremenijih proizvodnih linija iz ove proizvodne djelatnosti u Svijetu koja je u najvećoj mjeri bazirana na postulatima koncepta Industry 4.0.

Također, predstavnici institucija iz BiH uzeli su učešće u Osmoj međunarodnoj konferenciji PRODUCTION ENGINEERING AND MANAGEMENT koju zajednički organizuju University of Applied Sciencies Ostwestfalen-Lippe Lemgo – Njemačka i University of Trieste – Italija, a koja je održana u kampusu Lemgo, Njemačka. Konferencija je otvorena uvodnim referatima sa temama: Dissimilar Metal Joints-Laser-Based Manufacturing Processes for Components of Tomorrow – prof. A.Springer i saradnici, Process Control for Selective Laser Melting – prof. A. Huxol i prof. F.J.Villmer i Agile Production Planning and Control – Requirement for Industry 4.0. – prof. E. Hartweg.

Naravno, provedene su i zajedničke aktivnosti u sagledavanju mogućnosti saradnje sa ‘University of Trieste’.

Također, izvršena je posjeta laboratorijama fakulteta sa posebnim uvidom u FABlab za tehnologije drvoprerade i novu SMART Factory koja je dobila status njemačke istraživačke laboratorije (Fraunhofer Institute).

Ljubazno se zahvaljujemo gosp. Rektoru Prof. Dr. Jürgen Krahl, dekanima Prof.'in Dr. rer. nat. Petra Meier i Prof. Reinhard Grell, te Prof. Dr. Franc – Josef Villmer, kao i ostalim nastavnicima i saradnicima univerziteta – University of Applied Sciencies Ostwestfalen-Lippe Lemgo, na spremnosti za saradnju, posjetama kompanijama i laboratorijama.
Također, ljubazno se zahvaljujemo gospodinu Burksu i gospodinu Rašiću, za omogućenje povezivanja institucija, posjete Univerzitetu OWL i prilike za dalju saradnju.

Arhive

KONTAKT

Fakultetska 1, 72000 Zenica

Centrala: +387(32) 449120

Dekanat: +387(32) 449130

Fax: +387(32) 246612

mf@mf.unze.ba

LOKACIJA

MF Zenica

Share This